Για 24 ώρες φαίνεται να κράτησε μόνο η «απειλή» του Ζόραν Ζάεφ για μη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Republika», όπως και άλλα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, ο Ζάεφ ανασκεύασε τη χθεσινή του τοποθέτηση στο Euronews, υποστηρίζοντας «ότι η χώρα του θα εφαρμόσει στο ακέραιο ό,τι προβλέπει η Συμφωνία».

Στροφή 180 μοιρών για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας

Η νέα δήλωση του κ. Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών έρχεται μετά τις αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρει η «Republika». Η ίδια εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Έλληνες πολιτικοί προειδοποίησαν τον Ζάεφ ότι τυχόν αδυναμία να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ακόμα και χωρίς το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα ενισχύσει την αντιπολίτευση στην ΕΕ και πιθανώς θα “αναθερμάνει” και το ελληνικό βέτο».

Οι τελευταίες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τις αντιδράσεις στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Υγείας. «Είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα κεφάλαια που σχετίζονται με την ΕΕ είναι τμήμα της. Δουλεύουμε, με επιτυχία, πάνω στις ενστάσεις που ήρθαν από την ελληνική πλευρά, αλλά και πάνω σε όσες παρατηρήσαμε οι ίδιοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη συνέχεια υπογράμμισε: «Περιμένουμε ότι η ελληνική πλευρά θα προβεί σε στέρεα βήματα, όπως το να αντικαταστήσει τις πινακίδες δρόμων. Η πρόθεση πρέπει να είναι να στείλουμε ένα αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως, διότι αποφέρει μια στρατηγική συνεργασία, κέρδη για το νέο μας φίλο, το νότιο γείτονά μας, και ανοίγει πολλές προοπτικές».

Αμέσως μετά ο κ. Ζάεφ προσπάθησε να εξηγήσει ότι η προειδοποίησή του για την πιθανότητα μη εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, απευθυνόταν προς την ΕΕ και όχι προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος επιχειρώντας να μαζέψει τα όσα είπε την Τρίτη, δήλωσε: «Θέλαμε να στείλουμε ένα μήνυμα στην ΕΕ, και όχι προς τον ελληνικό λαό ή τους Ελληνες πολιτικούς, ότι χρειάζεται να αντιληφθούν την ανάγκη να ανοίξουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις το συντομότερο. Αλλάξαμε το Σύνταγμά μας, το νέο όνομα χρησιμοποιείται παντού, είναι πλέον μέρος της καθημερινότητάς μας. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί γιατί στέλνει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, ότι δεν συμμορφώνονται με το Σύνταγμα. Τι θα συμβεί αν έρθουν στην εξουσία; Προκλήσεις και 2-3 νέα βέτο. Ο Θεός να μας βοηθήσει αν συμβεί κάτι τέτοιο».

«Κατά τον ίδιο τρόπο, ο Ζάεφ απείλησε τις ευρωπαϊκές χώρες ότι θα παραιτηθεί στην περίπτωση που δεν ανοίξουν οι ενταξιακές συνομιλίες, μια κίνηση που διόλου εντυπωσίασε τη γαλλική πλευρά» σημειώνει η «Republika».

Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι «χάρη στη Συμφωνία των Πρεσπών η χώρα μπήκε στο ΝΑΤΟ και πως, παρά την απογοήτευση που προκάλεσε η στάση της ΕΕ, η Συμφωνία παραμένει η πιο σοβαρή εγγύηση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

«Εμείς παραμένουμε δεσμευμένοι στη Συμφωνία των Πρεσπών»

Ωστόσο, η «απειλή» του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας φάνηκε να περνά απαρατήρητη από την Κομισιόν, που σχολίασε ότι παραμένει η δέσμευση στη συμφωνία των Πρεσπών.
 
Σημειώνεται ότι μέτα τις «βόμβες» του Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη του στο euronews, η Κομισιόν ξεκαθάρισε ότι «Εμείς παραμένουμε δεσμευμένοι στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για τα διεθνή θέματα, Μάγια Κοτσίγιανσιτς κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει η απόφαση για μη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην εφαρμογή της Συμφωνίας, υπενθύμισε ότι η ΕΕ χαιρέτισε την επίτευξη της «ιστορικής συμφωνίας», χαρακτηρίζοντάς τη «σημαντικό επίτευγμα» που αποτελεί ένα «θετικό παράδειγμα» για την περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη γενικότερα.

«Εξήραμε το κουράγιο και την αποφασιστικότητα των δύο εμπλεκόμενων πλευρών» είπε και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι οι αρχές παραμένουν δεσμευμένες στη Συμφωνία και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να την εφαρμόζουν καλή τη πίστει», είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα...
Οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και οι δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, ήταν ζητήματα που απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, τους βουλευτές κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής 'Αμυνας της Βουλής.

«Επειδή διάφοροι πανηγυρίζουν και ακούω διάφορα, από διάφορα media ότι "ιδού η ευκαιρία μας να ακυρώσουμε τη Συνθήκη των Πρεσπών". Με πάρα πολύ μεγάλη χαρά θα γύριζα το ρολόι πίσω. Αλλά το ρολόι δεν γυρίζει πίσω. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα ξεκινάει από κει που βρίσκεται σήμερα και όχι από εκεί που βρισκόταν όταν παρέδωσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ. 'Αρα από εδώ που βρίσκεται σήμερα το θέμα, το "ιδού, η διάλυση της Συμφωνίας" σημαίνει ότι τα αποτελέσματα θα είναι τα χειρότερα δυνατά. Και θέλω να το έχω πει αυτό κύριε Πρόεδρε, και να με ακούει ο ελληνικός λαός, διότι ο λαϊκισμός στην εξωτερική πολιτική είναι εύκολη ιστορία, όταν γίνεται όμως κατά τρόπο ανεύθυνο, ενέχει και κινδύνους, δεν είναι μόνο μια λαϊκίστικη προσέγγιση», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ντόρα Μπακογιάννη.