Τέσσερις διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από σφαίρες στη διάρκεια αιματηρών επεισοδίων τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα κοντά στο ιρανικό προξενείο της Κερμπάλα, νότια της Βαγδάτης, δήλωσε ιατροδικαστής από τη σιιτική αυτή ιερή πόλη στο Ιράκ, με τους διαδηλωτές να καλούν σε πολιτική ανυπακοή μετά την έκκληση του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι για «επιστροφή στην κανονικότητα».

Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση πραγματικών σφαιρών για να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές που προσπάθησαν να πυρπολήσουν το προξενείο του Ιράν, το οποίο κατηγορούν ότι ευθύνεται για το διεφθαρμένο σύστημα που κυβερνά το Ιράκ.


«Θέλουν να μας σκοτώσουν, όχι να μας διαλύσουν, δεν πυροβολούν στον αέρα», κατήγγειλε ένας νεαρός διαδηλωτής μπροστά από το ιρανικό προξενείο.


Το κίνημα διαμαρτυρίας, που ξέσπασε την 1η Οκτωβρίου, έχει αμαυρωθεί από βίαια επεισόδια στα οποία έχουν σκοτωθεί επισήμως τουλάχιστον 257 άνθρωποι. Από την επανέναρξή του στις 24 Οκτωβρίου πλέον οργανώνεται από φοιτητές και συνδικάτα, ενώ οι διαδηλωτές έχουν καταλάβει πολλές πλατείες στις οποίες έχουν δημιουργήσει αυτοδιαχειριζόμενους καταυλισμούς.

Αλλού στο Ιράκ αυξάνονται οι ενέργειες πολιτικής ανυπακοής, ενώ πολλά συνδικάτα έχουν κηρύξει γενική απεργία.

Πηγή ΑΠΕ