Το ταξίδι του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον είναι προγραμματισμένο για τις 13 Νοεμβρίου. Ομως, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε πριν από μερικές ημέρες ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη αν θα πάει για να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Τώρα, Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ενδέχεται να ματαιωθεί το ταξίδι, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα δύο ψηφίσματα που πέρασαν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Με το ένα το σώμα αναγνώρισε τη γενοκτονία των Αρμενίων και το δεύτερο ζητούσε επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

«Αυτά τα βήματα επισκιάζουν σοβαρά τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Εξαιτίας αυτών των αποφάσεων, η επίσκεψη του Ερντογάν μπαίνει στην αναμονή» δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί.

Τις επόμενες ημέρες η απόφαση του Ερντογάν

Ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να βεβαιωθεί πως η σχεδιαζόμενη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον θα μπορέσει να φέρει «απτά αποτελέσματα» σε θέματα όπως η Συρία, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η αμυντική βιομηχανία και το εμπόριο.
«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πάρει την τελική απόφαση (για το ταξίδι) σύντομα, ενδεχομένως τις επόμενες λίγες ημέρες» δήλωσε ακόμη ο Καλίν, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Παράλληλα σημείωσε ότι δεν ζήτησε η Τουρκία τη συνάντηση αυτή και συμπλήρωσε: «Οι αξιολογήσεις μας συνεχίζονται σχετικά με τον εάν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ή όχι».

«Αν δεν αλλάξει η ατμόσφαιρα, δεν υπάρχει λόγος επίσκεψης»

Πέρα από τις ψηφοφορίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Αγκυρα δεν έχει ξεχάσει και την επιστολή που έστειλε ο Ντόναλντ Τραμπ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον προηγούμενο μήνα, όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. «Μην είσαι σκληρός. Μην είσαι χαζός» έγραφε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας χαρακτήρισε επιβλαβή την επιστολή Τραμπ, σε συνδυασμό με τις ψηφοφορίες στο Κογκρέσο. «Εάν η ατμόσφαιρα δεν αλλάξει, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για αυτήν την επίσκεψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.