Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία.  Η Κριμαία προετοιμάζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής, που θα καθορίσει το μέλλον της χερσονήσου.

Αξιόνοφ: Το 80% θα ψηφίσει «ναι»


Την ίδια ώρα ο στρατιωτικός κλοιός της Μόσχας γύρω από την Ουκρανία σφίγγει ακόμα περισσότερο, ενώ ιδιαίτερα ενισχυμένη είναι η πολεμική παρουσία των ΗΠΑ στην ανατολική Ευρώπη.

Το εμφυλιοπολεμικό σκηνικό στο εσωτερικό της Ουκρανίας μεταξύ φιλοδυτικών και φιλορώσων εντάθηκε την Πέμπτη, προσθέτοντας ένα ακόμα νεκρό στο μακρύ κατάλογο.

Τα επεισόδια ξέσπασαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το απόγευμα της Πέμπτης στο Ντόνετσκ, όπου συγκρούστηκαν φιλορώσοι Ουκρανοί και υποστηρικτές της ακεραιότητας της χώρας.

Τα επεισόδια, σύμφωνα με τo Russia Today, ξεκίνησαν όταν φιλορώσοι διαδηλωτές έσπασαν τον αστυνομικό κλοιό που τους χώριζε από μια συγκέντρωση υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου.

Παρά την προσπάθεια των αστυνομικών να μεταφέρουν τη δεύτερη ομάδα διαδηλωτών σε λεωφορεία της αστυνομίας, οι φιλορώσοι διαδηλωτές μπλόκαραν ορισμένα λεωφορεία και έσπασαν τα τζάμια τους.

Μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων

Μεταξύ δυτικής «σφύρας» και ρωσικού στρατιωτικού «άκμονος» βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία. Στα ανατολικά σύνορα οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας διεξάγουν εκτεταμένα γυμνάσια με τη συμμετοχή άνω των 8.000 ανδρών, ενώ στην περιοχή έχουν μεταφερθεί αντιαεροπορικές συστοιχίες, άρματα μάχης και πυροβολικό.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα ανέπτυξε έξι μαχητικά και δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στη Λευκορωσία, σε απάντηση για την εντατικοποίηση των αναγνωριστικών αποστολών του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.

Σύνοδος για την Ουκρανία στην έδρα του ΝΑΤΟ


Στη διπλωματική σκακιέρα, η Ρωσία και η Ουκρανία θα συμμετάσχουν σε σύνοδο 50 κρατών που θα διεξαχθεί σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητηθεί η ουκρανική κρίση.

Το Κίεβο είχε ζητήσει την έκτακτη σύνοδο των πρεσβευτών του Συμβουλίου Ευρωατλαντικής Εταιρικής Σχέσης στο οποίο μετέχουν οι 28 χώρες του ΝΑΤΟ και άλλες 22 χώρες της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας.

Χθες, ΗΠΑ, Ρωσία και ΗΠΑ αντάλλαξαν εκατέρωθεν διπλωματικές βολές. ’νγκελα Μέρκελ, Τζον Κέρι και Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ προειδοποίησαν τη Μόσχα με εκτεταμένες κυρώσεις, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Στον αντίποδα ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπεραμύνθηκε της πολιτικής της χώρας στην ουκρανική κρίση, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να κατηγορείται η Ρωσία για την κρίση που έχει προκαλέσει η κατάσταση στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Την Κυριακή στήνονται οι κάλπες στην Κριμαία για το κρίσιμο δημοψήφισμα. Υπό τις παρούσες εξελίξεις όμως τίποτα δεν μπορεί να είναι σίγουρο για την επόμενη ημέρα στην Ουκρανία.