«Το σχέδιο της Τουρκίας που με ανησυχεί είναι πως θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και θα έχει την υποστήριξη του Πακιστάν όπως βλέπετε (σ.σ. με αφορμή την κοινή αεροναυτική άσκηση των δύο χωρών), το οποίο Πακιστάν διαθέτει την τεχνολογία.»

Αυτό τόνισε ο κ. Πάνος Καρουσάκης μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, μιλώντας στο Radio North 98 και στην εκπομπή «Ρότα Βόρεια», που διερεύνησε τους «πυρηνικούς» κινδύνους στην γειτονιά μας, με αφορμή την τεχνική βλάβη που καταγράφηκε πριν λίγες μέρες στο Κοζλοντούι, «ξυπνώντας» εκ νέου τους φόβους ενός πυρηνικου ατυχήματος.

«Η Τουρκία έχει υπογράψει τη διεθνή συμφωνία μη εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων, γι` αυτό και έκανε τη συμφωνία με τη Ρωσία για την κατασκευή δύο σταθμών πυρηνικής ενέργειας απέναντι από την Κύπρο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Καρουσάκης. «Θέλω να πιστεύω πως ΗΠΑ, Ρωσία και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όλα, όπως δεν επιτρέπουν τώρα στο Ιράν, βάζοντας όριο 5% στον εμπλουτισμό, στο ποσοστό δηλαδή που αρκεί για να λειτουργήσει ένα πυρηνικός αντιδραστήρας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, όταν υπάρχουν συμφέροντα, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει. Πριν λίγο καιρό Τουρκία και Ρωσία κόντεψαν να συγκρουστούν για το αεροπλάνο που καταρρίφθηκε και μετά βρέθηκαν σύμμαχοι.»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής Στέλιος Στούλος εξέφρασε την άποψη ότι ενώ δεν υπάρχει προοπτική άμεσα να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια ή πυρηνικά όπλα η Τουρκία, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς το ενδεχόμενο στο μέλλον, αφού «η φιλοσοφία του Ερντογάν φαίνεται ίδια μ` εκείνη που επικρατούσε στη Μέση Ανατολή επί Σαντάμ, ή με το Ιράν σήμερα».

Σε ότι αφορά το Κοζλοντούι, ο κ. Στούλος τόνισε πως ο πυρηνικός σταθμός ελέγχεται αυστηρά από την Euratom και όλους τους διεθνείς οργανισμούς που αφορούν στην ατομική ενέργεια και πως τεχνικές βλάβες, όπως αυτή των περασμένων ημερών που ανακοίνωσαν οι Βούλγαροι, δεν πρέπει να προκαλούν φόβο.

Για το ίδιο θέμα, του Κοζλοντούι, τόσο ο κ. Στούλος όσο και ο κ. Καρουσάκης ανέφεραν πως η ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα έχει πρόβλημα –ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες της συγκυρίας- σε περίπτωση ενός σοβαρού ατυχήματος ανάλογου εκείνου του Τσερνόμπιλ, θυμίζοντας μάλιστα, πως η Ελλάδα επιβαρύνθηκε το 1986 από το Τσερνόμπιλ, λόγω των ανέμων που έφεραν ραδιενεργά νέφη και βροχή στη χώρα μας.