Η μεταβατική κυβέρνηση της Βολιβίας διόρισε νέο πρεσβευτή στις ΗΠΑ, έντεκα χρόνια μετά την αμοιβαία απέλαση των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών.

«Η υπουργός [Εξωτερικών] Κάρεν Λονγκαρίτς ονόμασε νέο πρεσβευτή  στις ΗΠΑ τον Ουάλτερ Όσκαρ Σεράτε» αναφέρει ανάρτηση στον λογαριασμό της ίδιας στο Τwitter.

Ο διορισμός νέου πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον υπόκειται πάντως στην έγκριση του Κογκρέσου, όπου την πλειοψηφία έχει το κόμμα του πρώην προέδρου Έβο Μοράλες.

Ο Ουάλτερ Όσκαρ Σεράτε Κουέγιαρ διετέλεσε πρεσβευτής της Βολιβίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Μοράλες, που παραιτήθηκε τη 10η Νοεμβρίου είχε απελάσει τον Αμερικανό πρεσβευτή Φίλιπ Γκόλντμπεργκ το 2008.

Ο πρώην πρόεδρος εγκατέλειψε την εξουσία μετά από εβδομάδες κινητοποιήσεων για την νοθεία στις προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα της κάλπης, αμφισβητήθηκε ακόμα και από τους παρατηρητές του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS).

Aρχικά ο Μοράλες δέχθηκε να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία, ωστόσο, μετά από παρέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων, αναγκάστηκε να παραιτηθεί, βρίσκοντας άσυλο στο Μεξικό.

Σημειώνεται ότι στο δημοψήφισμα του 2016 οι πολίτες της Βολιβίας είπαν «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση που έδινε στον Μοράλες δικαίωμα να παραμείνει και να διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία. Εκείνος, ωστόσο, προσέφυγε στον ελεγχόμενο από τον ίδιο Συνταγματικό Δικαστήριο και ακύρωσε την βούληση των πολιτών του.