Τέσσερις μέρες διήρκεσε το θρίλερ με το εκλογικό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Ουρουγουάη, δεδομένο ότι οι δύο υποψήφιοι, Λουίς Λακάγιε Πόου (Partido Nacional και ευρύτερη συμμαχία δεξιών κομμάτων) και ο υποψήφιος του κεντροαριστερού Frente Amplio, Ντανιέλ Μαρτίνες, ήρθαν σχεδόν ισόπαλοι.

Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν περίπου 30.000 ψήφοι με μικρό προβάδισμα στον δεξιό υποψήφιο. Τελικά, το Εκλογοδικείο αφού ολοκλήρωσε την καταμέτρηση, έβγαλε νικητή: Ο Λουίς Λακάγιε Πόου θα είναι ο νέος πρόεδρος. Μαζί με αυτόν, η δεξιά επιστρέφει στην εξουσία μετά από 15 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το Frente Amplio κυβερνούσε τη μικρή και πλέον «ευρωπαϊκή» χώρα της Νοτίου Αμερικής από το 2005 με τους Ταμπαρέ Βάσκες (2005-2010 και 2015-2020) και Χοσέ Μουχίκα (2010-2015), βάζοντας τέλος σε δεκαετίες εναλλαγής στην εξουσία των παραδοσιακών κομμάτων της Ουρουγουάης.

Γιος πρώην προέδρου της Ουρουγουάης και δισέγγονος επίσης προέδρου, ο 45χρονος σήμερα Λακάγιε Πόου είχε διεκδικήσει και το 2015 την εξουσία, αλλά ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο από τον απερχόμενο πρόεδρο Ταμπαρέ Βάσκες.

Η Ουρουγουάη θα αποκτήσει επίσης για πρώτη φορά εκλεγμένη γυναίκα αντιπρόεδρο, την 58χρονη Μπεατρίς Αρχιμόν, δεδομένου ότι στην Ουρουγουάη, όπως και σε πολλές άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ισχύει το μοντέλο που γνωρίζουμε περισσότερο από τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος διεκδικεί τον Λευκό Οίκο μαζί με έναν υποψήφιο αντιπρόεδρο.

Τα τελευταία χρόνια, στη Λατινική Αμερική έχει συντελεστεί μια σημαντική πολιτική αλλαγή. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έρχονταν στην εξουσία αριστεροί πρόεδροι σχεδόν σε όλες τις χώρες. Σήμερα, 20 χρόνια αργότερα, οι περισσότερες χώρες έχουν στραφεί στα δεξιά ή ακόμα και σε πιο ακραίες επιλογές.

Εξαίρεση αποτελεί η Αργεντινή, όπου στην εξουσία επέστρεψαν το 2019 οι περονιστές.