Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου εμφανίζεται να προηγείται του Ερντογάν στην κούρσα για την τουρκική προεδρία, με ποσοστό 44,5% έναντι 39,7% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας «Piar Research» που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τη σφυγομέτρηση, η οποία αναδημοσιεύεται στην κυπριακή ειδησεογραφική ιστοσελίδα philenews.com, στο ερώτημα «Ποιον θα ψηφίζατε για πρόεδρο εάν διεξάγονταν εκλογές σήμερα στην Τουρκία;» ο προερχόμενος από τον αντιπολιτευόμενο κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου λαμβάνει ποσοστό 44,55 και ο Ερντογάν 39,7% (διαφορά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες).

Σε επίπεδο κομμάτων το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 31,9% και ακολουθεί με 24,7% το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Περίπου το 10,6% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ το 10,2% θα ψηφίσουν υπέρ του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και 9% θα ψηφίσουν υπέρ του «Καλό Κόμμα» της Μεράλ Ακσενέρ.

Αναφορικά με τις επερχόμενες νέες πολιτικές δυνάμεις, τις προερχόμενες από πρώην υπουργούς του AKP, η παράταξη του Αλί Μπαμπατζάν εμφανίζεται να συγκεντρώνει 7,7%, ενώ αντιθέτως η παράταξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου δείχνει να περιορίζεται στο 3,4%.

Όσο για το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας, αυτό για το 34,2% των Τούρκων ψηφοφόρων παραμένει η κακή κατάσταση της οικονομίας, μια κακή κατάσταση που σύμφωνα με το 60% των ερωτηθέντων δεν αναμένεται να βελτιωθεί στο κοντινό μέλλον.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει και ένα 11% που θεωρεί ότι το κυριότερο πρόβλημα σήμερα της χώρας είναι η εξωτερική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν στο μέτωπο της Συρίας.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 2.416 ανθρώπων σε 26 διαφορετικές πόλεις της Τουρκίας.