«Εμείς δεν θέλουμε να πολεμήσουμε με κανέναν, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου, θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα όποια και να είναι», διεμήνυσε - σε οξύ τόνο - ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στις δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο και εντείνοντας, έτσι ακόμη περισσότερο την ένταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Διεθνές Ινστιτούτο Πολιτικών Εργασιών (ΙSPI) στη Ρώμη και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει βία κατά τις δραστηριότητές της στην περιοχή, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι «εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου. Εμείς κάναμε τα πάντα για να βρούμε λύση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να κάνει συμφωνία».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί να γίνονται μονομερείς δραστηριότητες έρευνας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι τα έσοδα (σ.σ. γεωτρήσεων) πρέπει να διαμοιραστούν μέσω επιτροπής που θα ιδρυθεί.