Το σχέδιο της Τουρκίας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αποκάλυψε ο τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Σύμφωνα με τούρκο αξιωματούχο, η Αγκυρα προτείνει διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου.

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ μιλώντας για τη συμφωνία της Αγκυρας με τη Λιβύη, τόνισε ότι «Η συμφωνία με τη Λιβύη δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα, ούτε παρενοχλεί τα δικαιώματα και το δίκαιο των άλλων χωρών».

Παράλληλα, ο Τούρκος αξιωματούχος επισήμανε: «Το πιο εύκολο πράγμα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι η ακριβοδίκαιη και σύμφωνα με το δίκαιο κατανομή κάθε είδους πηγής ενέργειας και πλούτου. Εφόσον δεν γίνεται κάτι τέτοιο, εμείς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε καμία διαφορετική απόφαση», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, προσθέτοντας με νόημα ότι χωρίς την Τουρκία δεν έχει καμία τύχη καμία άλλη απόφαση και όλοι θα πρέπει να το γνωρίζουν.

«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε», επισήμανε ο Χουλουσί Ακάρ.

Στα άκρα τραβάει το σχοινί η Λιβύη: Έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία

Νωρίτερα σε πανηγυρικό κλίμα τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Λιβύης και της Τουρκίας, για δημιουργία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών, εγκρίθηκε από την λιβυκή κυβέρνηση.

Στο κείμενο που υπέγραψε ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Φαγίζ Ες Σεράκ, αναφέρεται ότι «το Προεδρικό Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να εγκρίνει τα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν στις 27 Νοεμβρίου (σ.σ.: με την Τουρκία) και ότι η απόφαση θα ισχύει από την ημερομηνία υιοθέτησής του».