Μόλις την περασμένη Τετάρτη, δηλαδή με έναν μήνα καθυστέρηση, συνεδρίασε πρώτη φορά η Κομισιόν με τη νέα σύνθεσή της και είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ότι η διάδοχος του Ζ.Κ. Γιούνκερ, η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, βγήκε ελαφρώς... «τσαλακωμένη» από το μπρα-ντε-φερ με την Ευρωβουλή για τις επιλογές που έκανε σε πρόσωπα και χαρτοφυλάκια.

Ωστόσο, αυτό που «καίει» την Αθήνα δεν είναι το προφίλ και η... ψυχική ηρεμία της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά το πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες και τι ρόλο μπορούν να παίξουν τα νέα πρόσωπα-κλειδιά ενόψει της «μητέρας των μαχών» για τα πλεονάσματα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Πάολο Τζεντιλόνι δεν είναι κανένας άγνωστος, ούτε αμελητέα πολιτική προσωπικότητα. «Το ότι έμεινε πρωθυπουργός σε αυτήν την Ιταλία για δύο ολόκληρα χρόνια (2016-2018) λέει πολλά», παρατηρούν πηγές από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο, συμπληρώνοντας ότι, αν και ο νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, που διαδέχθηκε τον Π. Μοσκοβισί, είναι χαμηλών τόνων, διαθέτει πολύ ισχυρή προσωπικότητα.

Ανθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι «ο Τζεντιλόνι είναι πολύ ήρεμος, έχει πολύ καλή σκέψη» και υπενθυμίζουν ότι, αν και όταν πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θεωρούνταν λίγο έως πολύ υπηρεσιακός πρωθυπουργός, νομοθέτησε και εφάρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην Υγεία, ενώ «έσφιξε» το νομικό πλαίσιο στην Ιταλία για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού.

Ο αποκαλούμενος και «αριστοκράτης» λόγω των τίτλων ευγενείας που τον συνοδεύουν, έχει ένα ακόμα μικρό... μυστικό. Επικεφαλής του γραφείου του δεν αναλαμβάνει κάποιος άγνωστος τεχνοκράτης, αλλά ο συμπατριώτης του, Μάρκο Μπούτι, ο οποίος από τη θέση του γενικού διευθυντή οικονομικών υποθέσεων της Κομισιόν ήταν ο... αφανής καθοδηγητής (και) των ελληνικών Μνημονίων.

Από το 2008 στη θέση αυτή, ο αποκαλούμενος και... Marco Beauty (Ωραίος Μάρκο) από τους φίλους του ήταν ο επικεφαλής όλων των πρωταγωνιστών του ελληνικού δράματος, δηλαδή του Σερβάς Ντερούς, του Ματίας Μορς και του Ντέκλαν Κοστέλο και αυτό σημαίνει ότι έχει άμεση γνώση του τι ακριβώς συνέβη στη χώρα μας τη «μαύρη» δεκαετία. «Η φιλελληνική γραμμή δεν αναμένεται να αλλάξει», εκτιμούν οι ίδιες πηγές, αν και παρατηρούν ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η ισορροπία, το modus vivendi του νέου επιτρόπου με τον έτερο παλιό γνώριμο της Αθήνας, ο οποίος παραμένει στο στρατηγείο της Κομισιόν και μάλιστα ισχυροποιημένος: τον Λετονό Βάλντις Ντομπρόβσκις. «Κλασικός δεξιός», λένε οι... κακές γλώσσες για τον Λετονό, συμπληρώνοντας ότι δεν διακρίνεται για την... ευελιξία του. «Είναι μονοκόμματος. Είναι της λογικής “1+1 κάνουν 2”. Θα πρέπει να βρει ισορροπία με τον Ιταλό», λένε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας ότι ο Λετονός ως πρωθυπουργός της χώρας του εφάρμοσε θεραπεία-σοκ, με σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, η οποία, πάντως, τον δικαίωσε, καθώς η Λετονία αμέσως μετά έφυγε μπροστά.

Αλλοι αναγνωρίζουν, μεν, τον δύσκαμπτο χαρακτήρα του Ντομπρόβσκις, ωστόσο σημειώνουν ότι είναι συζητήσιμος και η αλήθεια είναι ότι, αν και για το ελληνικό ζήτημα παραμένει πιστός στο δόγμα ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις, ήταν από τους πρώτους που άφησαν ανοικτό το παράθυρο για χαλάρωση των πλεονασμάτων, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο Λετονός δεν είναι, πλέον, ένας απλός αντιπρόεδρος. Ο ρόλος του στη νέα Κομισιόν είναι ενισχυμένος και έχει ειδικό χαρτοφυλάκιο για το ευαίσθητο θέμα των τραπεζών.

«Είναι ο υπερυπουργός Οικονομικών της Κομισιόν», παρατηρούν πηγές που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τους νέους συσχετισμούς δυνάμεων στις Βρυξέλλες και αυτό σημαίνει, πολύ απλά, ότι το ελληνικό αίτημα για μείωση του στόχου των πλεονασμάτων θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε τη δική του υπογραφή, για να μπορέσει να «περπατήσει» στο Eurogroup.

Ο «άγνωστος Χ» είναι ο ρόλος που θα επιλέξει να παίξει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Θα δίνει κατευθύνσεις στις μεγάλες υποθέσεις; Θα εμπλέκεται προσωπικά ή θα εξουσιοδοτεί τους αντιπροέδρους και τους επιτρόπους της; Ποια στάση θα κρατά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις συνεδριάσεις του Eurogroup;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που αιωρούνται ακόμα και στις Βρυξέλλες, όπου η αποκαλούμενη «γραφειοκρατία» περιμένει να δει τον τρόπο σκέψης και δράσης της Γερμανίδας. Το γεγονός ότι αποτέλεσε τη μακροβιότερη υπουργό της Αγκ. Μέρκελ λέει πολλά πράγματα και στην Αθήνα, η οποία διαπιστώνει ότι για ακόμα μία φορά ένα κρίσιμο ελληνικό ζήτημα κινδυνεύει να παγιδευτεί στις πολιτικές εξελίξεις στο Βερολίνο. Σημειωτέον ότι η Γερμανία θα ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. την περίοδο που η Ελλάδα θα ανοίγει επισήμως τη συζήτηση για τα πλεονάσματα...