Η εφημερίδα Al-Shorouk με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρεται στην άσκηση που πραγματοποίησε το αιγυπτιακό Πολεμικό Ναυτικό, εκτελώντας συγκεκριμένες επιχειρησιακές δραστηριότητες, οι οποίες αποσκοπούν στην επιβολή ελέγχου στις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες και στην προστασία ζωτικών στόχων στα βαθιά ύδατα, ενώ παράλληλα στην ευρύτερη περιοχή, εντός κυπριακής ΑΟΖ διεξάγεται η τριμερής ναυτική άσκηση Κύπρου, Γαλλίας, Ιταλίας.

 Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αιγυπτιακής εφημερίδας, ναυτικός σχηματισμός, αποτελούμενος από ναυτικές μονάδες ποικίλων τύπων, με επικεφαλής ένα από τα υπερσύγχρονα γαλλικής κατασκευής ελικοπτεροφόρα τύπου Mistral με την ομάδα πλοίων υποστήριξης και προστασίας του, πραγματοποίησε σειρά από πολεμικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες στον επιχειρησιακό χώρο της Μεσογείου. Οι δραστηριότητες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, εκτόξευση, από αιγυπτιακό υποβρύχιο, πυραύλου βυθού-επιφανείας τύπου Harpoon, εντός ειδικής κάψουλας, του οποίου το βεληνεκές υπερβαίνει τα 130 χλμ.

 Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η επιτυχία της εκτόξευσης του πυραύλου βυθού-επιφανείας επιβεβαίωσε το επίπεδο επαγγελματισμού στο οποίο έχουν φτάσει το προσωπικό, τα πληρώματα των μονάδων και οι σχηματισμοί μάχης του αιγυπτιακού Πολεμικού Ναυτικού. Αυτό αποδείχτηκε από τις ικανότητές τους να χειρίζονται σύγχρονα στρατιωτικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας με ακρίβεια και υψηλές επιδόσεις, με στόχο την ασφάλεια και την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της Αιγύπτου στα βαθιά ύδατα.

 Οι ασκήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο εφαρμογής της αιγυπτιακής στρατιωτικής στρατηγικής που έχει στόχο την ανάπτυξη της ικανότητας αντιμετώπισης προκλήσεων και κινδύνων στην περιοχή. Στο τελικό στάδιο της άσκησης παρέστη ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Αιγύπτου, Αντιναύαρχος Ahmed Khaled.

 Εξάλλου, από σήμερα διεξάγεται η τριμερής ναυτική άσκηση τύπου «PASSEX», υπό την επωνυμία «CYP/FRA/IT 2019», στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο τεμάχιο «7», στο πλαίσιο της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη Γαλλία και την Ιταλία.

 Στην  άσκηση συμμετέχουν σκάφη από το Πολεμικό Ναυτικό και των τριών χωρών με σκοπό τη βελτίωση των επιχειρησιακών ικανοτήτων των πληρωμάτων, την ενίσχυση του επίπεδου επικοινωνίας και κατανόησης και την προαγωγή του πνεύματος συνεργασίας.