Ξεπέρασε ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία, τουλάχιστον για το Συντηρητικό Κόμμα του Μπόρις Τζόνσον. Η νίκη του στις πρόωρες εκλογές ήταν σαρωτική, καθώς εξασφάλισε επιβλητική αυτοδυναμία 365 εδρών (+47) επί συνόλου 650. 

Πανωλεθρία για τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, οι οποίοι κατέγραψαν το χειρότερο ποσοστό από το 1937, χάνοντας 60 και πλέον έδρες (έμειναν στις 203). Είναι χαρακτηριστικό ότι το λεγόμενο «κόκκινο τείχος» στη βόρεια Αγγλία διαλύθηκε, αφού η εργατική τάξη (που τάχθηκε υπέρ του Brexit) δεν πείστηκε από τον «σοσιαλισμό» που οραματιζόταν ο Κόρμπιν και ψήφισε μαζικά τους Συντηρητικούς.

Ακόμα και στην Ουαλία οι Εργατικοί, αν και παρέμειναν το πρώτο κόμμα, έχασαν αρκετές έδρες από τους Συντηρητικούς. Συγκεκριμένα, επί συνόλου 40 εδρών, οι Εργατικοί κέρδισαν 22 (-6), οι Συντηρητικοί 14 (+6) και το τοπικό ουαλικό κόμμα Paid Cymru σταθερό στις 4 έδρες.

Tα ποσοστά των κομμάτων: Διψήφια διαφορά υπέρ των Συντηρητικών με τους Εργατικούς να χάνουν σχεδόν 8% της δύναμής τους σε σχέση με τις εκλογές του 2017. Σημαντική άνοδος για τους Φιλελεύθερους που όμως -λόγω του εκλογικού συστήματος- δεν έφερε και τα επιθυμητά αποτελέσμα σε επίπεδο εδρών.

Το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ κατέγραψε ένα φτωχό 2% (ήταν πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2018), αλλά η επίδοσή του ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι λειτούργησε ως δεξαμενή ψήφων για τον Μπόρις Τζόνσον. 

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αναγνώρισε το τραγικό εκλογικό αποτέλεσμα, συμπληρώνοντας ότι δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές. Σημειώνεται ότι αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη ήττα για τους Εργατικούς. Πάντως, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει άμεσα από την ηγεσία (όπως πολλά στελέχη ζητούν), αλλά θα παραμείνει, ώστε να ακολουθήσει μια «περίοδος περισυλλογής»...

Ο Μπόρις Τζόνσον, ο πολιτικός που πριν από ένα χρόνο ήταν σχεδόν ξεγραμμένος από το κόμμα του, έκανε τη μεγάλη επιστροφή, πόνταρε όλα τα λεφτά του στην κούραση του εκλογικού σώματος από το Brexit και πέτυχε τη μεγαλύτερη νίκη από το 1987 και την τρίτη (τότε) επιτυχία της «Σιδηράς Κυρίας» Μάργκαρετ Θάτσερ.

«Η κυβέρνηση των Συντηρητικών έλαβε ισχυρή νέα εντολή, να ολοκληρώσει το Brexit και όχι μόνο να ολοκληρώσει το Brexit, αλλά να ενώσει αυτή τη χώρα και να την οδηγήσει μπροστά» δήλωσε ο Τζόνσον.

Σαρωτική όμως ήταν η νίκη και των σκωτσέζων του SNP στην περιοχή τους: Οι πολίτες έδωσαν σχεδόν όλες τις έδρες στο SNP, το κόμμα που τάχθηκε κατά του Brexit και υπέρ της ΕΕ. Τώρα δηλώνει έτοιμο να διεκδικήσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Με τη γλώσσα των αριθμών: Επί συνόλου 59 εδρών, το SNP πήρε τις 48, οι Συντηρητικοί 6, οι Φιλελεύθεροι 4 και οι Εργατικοί μόλις 1 έδρα. 

Η επικεφαλής της σκωτικής κυβέρνησης, Νίκολα Στέρτζεον, άνοιξε άμεσα τα χαρτιά της, λέγοντας ότι το δεύτερο δημοψήφισμα είναι πλέον θέμα χρόνου. Αναγνώρισε φυσικά ότι δεν είναι υπέρ της ανεξαρτησίας όλοι όσοι ψήφισαν SNP, αλλά σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες πρέπει να έχουν το λόγο. Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα του 2014, οι Σκώτοι ψήφισαν παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποσοστό 55%.

Απογοητευτική η εμφάνιση των Φιλελεύθερων (LibDems) που από την αρχή τάχθηκαν υπέρ της κατεδάφισης του Brexit. Ούτε η λεγόμενη «έξυπνη ψήφος» (να στηριχθούν ανά περιοχή υποψήφιοι που απλά θα στερούσαν την έδρα από τους Συντηρητικούς) έφερε ιδιαίτερα αποτελέσματα. Ακόμα και η νέα τους αρχηγός απέτυχε να εκλεγεί.

O χάρτης του Ηνωμένου Βασιλείου με τα χρώματα των κομμάτων. Η Αγγλία και μεγάλο τμήμα της Ουαλίας ντύθηκε στα γαλάζια των Συντηρητικών, ενώ στη Σκωτία κυριαρχεί το SNP με ολίγη από τους Φιλελεύθερους.

Στη Βόρειo Ιρλανδία οι έδρες μοιράστηκαν κυρίως στο ιρλανδικό Sin Feinn και στο DUP που κάποτε στήριζε την Τερέζα Μέι. Το DUP παραμένει πάντως το μεγαλύτερο κόμμα στην περιοχή.