Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αφήνει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς να συνωμοτεί κατά του Ισραήλ, μάλιστα από την Κωνσταντινούπολη. Αυτή την αποκάλυψη κάνει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενη έγγραφα των ισραηλινών υπηρεσιών από ανακρίσεις υπόπτων.

Η Χαμάς έχει στήσει το αρχηγείο της στην Πόλη από όπου ετοιμάζει επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, γράφει η εφημερίδα.

Το Ισραήλ έχει κατ΄επανάληψη κατηγορήσει την τουρκική κυβέρνηση ότι υποθάλπει τρομοκράτες, ενώ την περασμένη εβδομάδα ο ίδιος ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε. 

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα αδέλφια μας στην Παλαιστίνη» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά τη συνάντηση.



Οι δεσμοί της Τουρκίας με την οργάνωση, η οποία για τις ΗΠΑ και την ΕΕ θεωρείται τρομοκρατική, έχουν ενισχυθεί την ώρα που ακόμα και αραβικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία κρατούν αποστάσεις. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ταξιδεύει άνετα στην Τουρκία, την ώρα που οι ΗΠΑ τον έχουν επικηρύξει με αμοιβή 5 εκατομμύρια δολάρια. Με την ίδια άνεση ταξιδεύουν στην Κωνσταντινούπολη και δεκάδες στελέχη της Χαμάς.

Η εφημερίδα αναφέρεται και σε συγκεκριμένες επιθέσεις που σχεδιάστηκαν από την Τουρκία: Το Φεβρουάριο η Χαμάς επιχείρησε να δολοφονήσει τον δήμαρχο της Ιερουσαλήμ (από το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου) ή τον επικεφαλής της Αστυνομίας του Κράτους του Ισραήλ. Οι προσπάθειες απέτυχαν.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, οι Τούρκοι προφανώς το αρνήθηκαν. Για την Άγκυρα, η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά νόμιμο πολιτικό κόμμα.