Στην πρώτη του αντίδραση μετά την ιρανική επίθεση κατά βάσεων των ΗΠΑ στο Ιράκ, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter: «Όλα καλά!» ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα κάνει διάγγελμα το πρωί της Τετάρτης. «Έχουμε τον ισχυρότερο Στρατό οπουδήποτε στον κόσμο, μακράν! Θα προβώ σε ανακοίνωση το πρωί της Τετάρτης» ανέφερε.



Σε άλλο μήκος κύματος, η Τεχεράνη, ανακοίνωσε ότι από τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 80 Αμερικανοί, ενώ 200 ακόμα τραυματιστηκαν. Την είδηση αναμετάδωσε το πρακτορείο Anadolou. Από την πλευρά τους, τα ιρακινά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι δεν υπάρχουν Ιρακινοί νεκροί.





Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επισκεφθεί τη βάση Άιν αλ Άσαντ, στην επαρχία Άνμπαρ, τον Δεκέμβριο του 2018. Στη βάση ήχησαν σειρήνες και ακούστηκαν να πετούν ελικόπτερα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν. Οι πάντες τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού καθώς η βάση βομβαρδίστηκε δύο φορές, κατά την ίδια πηγή.



Η επίθεση έγινε από σημείο εντός της επικράτειας του Ιράν, ενώ η ιρανική τηλεόραση ανέφερε πως η επίθεση στην αμερικανική βάση οργανώθηκε και εκτελέστηκε από τον στρατό του Ιράν.


Η Τεχεράνη απειλεί και με νέες επιθέσεις

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται για επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς τόσο σε άλλους αμερικανικούς στόχους, όσο και στο Ισραήλ, αλλά και στους συμμάχους των Αμερικανών. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Τεχεράνη διεμήνυσε πως αν η χώρα δεχθεί επίθεση με βόμβες, προφανώς από τις ΗΠΑ, θα εξαπολύσει εκτεταμένη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στη Χάιφα του Ισραήλ. Παράλληλα, οι Φρουροί της Επανάστασης κάλεσαν τις ΗΠΑ να αποσύρουν άμεσα τις αμερικανικές δυνάμεις από το σύνολο της περιοχής και όχι μόνο από το Ιράκ.

Απαγόρευση πτήσεων σε Ιράν, Ιράκ, Κόλπο και Ομάν

Η αμερικανική ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας (Federal Aviation Administration, FAA) απαγόρευσε στις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πτήσεις στον εναέριο χώρο του Ιράκ, του Ιράν, του Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν.

Η FAA επικαλέστηκε την «κλιμάκωση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων» στην περιοχή, λίγες ώρες αφότου το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.