Σηµαντικά πολιτικά γεγονότα, µεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, αλλά και νέες αναταραχές θα σηµαδέψουν τους επόµενους 12 µήνες.

Οι πολίτες σε παγκόσµιο επίπεδο θα εξακολουθήσουν να συσπειρώνονται κατά της διαφθοράς, της αδιαφορίας απέναντι στην κλιµατική αλλαγή και του αυξανόµενου χάσµατος µεταξύ πλουσίων και φτωχών.

Ας δούµε µερικά από τα γεγονότα που θα σφραγίσουν τον πρώτο χρόνο της νέας δεκαετίας:

1. Η Μεγάλη Βρετανία θα εγκαταλείψει την Ε.Ε. στις 31 Ιανουαρίου. Οι δύο πλευρές θα έχουν µόνο 11 µήνες για να διαπραγµατευτούν στη συνέχεια τους όρους του διαζυγίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον, που ενισχύθηκε µετά τις βουλευτικές εκλογές της 12ης ∆εκεµβρίου, αρνείται να ζητήσει παράταση για τις διαπραγµατεύσεις πέραν του 2020.

Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, εµφανίζονται ανήσυχοι. Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για το κατά πόσον είναι εφικτή µια συµφωνία σε τόσο µικρό χρονικό διάστηµα.

2. Στις 24 Ιουλίου, οι Ολυµπιακοί Αγώνες θα επιστρέψουν στο Τόκιο, 56 χρόνια µετά την πρώτη τους διοργάνωση από την Ιαπωνία, µε εκτιµώµενο κόστος 5 δισ. δολάρια.

Η ιαπωνική πρωτεύουσα θα παρουσιάσει νέα αγωνίσµατα, όπως µπάσκετ 3 εναντίον 3 (3x3), ποδηλασία BMX και ποδηλασία πίστας, αθλητική αναρρίχηση και σκειτµπόρντινγκ.

Το µπέιζµπολ και το σόφτµπολ, που βγήκαν από το Ολυµπιακό πρόγραµµα µετά τους Αγώνες του 2008, στο Πεκίνο, θα επιστρέψουν. Οι µασκότ Miraitowa και Someity ψηφίστηκαν από Ιάπωνες µαθητές, ενώ τα µετάλλια θα κατασκευαστούν από ανακυκλώσιµα υλικά.

3. Οι εκλογές στις ΗΠΑ θα είναι από τις πιο κρίσιµες των τελευταίων ετών, µε µια σειρά από θέµατα, όπως είναι η οικονοµία, η µετανάστευση, η υγειονοµική περίθαλψη και η κλιµατική αλλαγή, να διχάζουν το έθνος. Περισσότερες γυναίκες από ποτέ λαµβάνουν µέρος στην αναµέτρηση, ενώ µεγάλος είναι και ο αριθµός των ∆ηµοκρατικών που διεκδικούν το χρίσµα του κόµµατος. Μετά την ψηφοφορία της 3ης Νοεµβρίου, ο κόσµος θα διαπιστώσει αν το φαβορί, ο Ντόναλντ Τραµπ, θα παραµείνει ή όχι στον Λευκό Οίκο.

4. O κόσµος αποµακρύνεται από την εξάρτησή του από το πετρέλαιο και τα ηλεκτρικά οχήµατα γίνονται όλο και πιο δηµοφιλή.

Το ηλεκτροκίνητο roadster της αµερικανικής αυτοκινητοβιοµηχανίας Tesla, που αναµένεται να κυκλοφορήσει φέτος, καλύπτει απόσταση 1.000 χλµ. και αποτελεί ορόσηµο στην τεχνολογία των αυτοκινήτων.

Η εταιρεία εστιάζει επίσης στη µακροζωία των οχηµάτων της: Οι ηλεκτροκινητήρες της Tesla διαρκούν για ένα εκατοµµύριο µίλια και ο ιδρυτής της, Eλον Μασκ, αναφέρει ότι η εταιρεία αναπτύσσει µπαταρίες µε την ίδια διάρκεια ζωής.

5. Το Facebook εγκαινιάζει το κρυπτονόµισµα libra. Ο κολοσσός των µέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει ήδη προωθήσει το ψηφιακό του νόµισµα, παρά τις ανησυχίες γύρω από την ιδιωτικότητα και το ρυθµιστικό πλαίσιο.

Η κίνηση αυτή γίνεται από την εταιρεία για να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρήµατα περίπου 1,7 δισεκατοµµύρια άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασµό.

6. Εκτοξεύεται η αποστολή Marsroverths NASA. Το ροµποτικό όχηµα θα εκτοξευθεί τον Ιούλιο µε σκοπό την εξερεύνηση της επιφάνειας του πλανήτη Αρη.

Αναµένεται να προσγειωθεί στον κρατήρα Jezero του Κόκκινου Πλανήτη τον Φεβρουάριο του 2021. Η αποστολή δεν θα µελετήσει µόνο αν ο πλανήτης είναι κατοικήσιµος, αλλά θα αναζητήσει σηµάδια προηγούµενης µικροβιακής ζωής, συλλέγοντας δείγµατα πετρωµάτων και δοκιµάζοντας µια µέθοδο παραγωγής οξυγόνου από την ατµόσφαιρα του Αρη, προετοιµάζοντας το έδαφος για έναν µελλοντικό οικισµό αστροναυτών.

7. Ενας στους 45 ανθρώπους χρειάζεται τροφή, καταφύγιο, υγειονοµική περίθαλψη, εκπαίδευση, προστασία ή άλλη βασική βοήθεια, αποκάλυψε ο ΟΗΕ.

Ο Οργανισµός ζήτησε από τον κόσµο να επενδύσει 29 δισ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια το 2020, λόγω συγκρούσεων, ακραίων καιρικών συνθηκών και ασθενών οικονοµιών. Τα χρήµατα θα φθάσουν σε 109 εκατοµµύρια ευάλωτους ανθρώπους σε 53 χώρες του κόσµου.

8. To προσδόκιµο ζωής ανεβαίνει στα 72 χρόνια, καθώς ο παγκόσµιος πληθυσµός φθάνει τα 8 δισεκατοµµύρια και η µέση παγκόσµια ηλικία το 2020 θα είναι τα 30,9 έτη, αριθµός που αργά αυξάνεται κάθε χρόνο.

Η θνησιµότητα των νεογνών και των ενηλίκων θα είναι σε χαµηλά επίπεδα, ενώ 107 αγόρια θα γεννηθούν για κάθε 100 κορίτσια, σύµφωνα µε στοιχεία του ΟΗΕ. Το µέσο προσδόκιµο ζωής θα αγγίξει το ιστορικό ρεκόρ των 72 ετών και αναµένεται να αυξηθεί στα 73 έτη µέσα σε διάστηµα πενταετίας.

9. Μέχρι φέτος θα υπάρχουν περίπου 4,1 δισεκατοµµύρια άνθρωποι που θα χρησιµοποιούν το ∆ιαδίκτυο παγκοσµίως, σε σύγκριση µε 3 δισεκατοµµύρια το 2015, σύµφωνα µε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών Cisco.

10. Οι µέχρι στιγµής δεσµεύσεις των χωρών για την καταπολέµηση της κλιµατικής αλλαγής δεν έχουν υλοποιηθεί. Αυτή η χρονιά, ωστόσο, θεωρείται καθοριστικής σηµασίας. Περισσότεροι από 30.000 σύνεδροι θα λάβουν µέρος στη Σύνοδο της Γλασκώβης, όπου αναµένεται να πρωταγωνιστήσουν νεαροί περιβαλλοντικοί ακτιβιστές, όπως η Σουηδή Γκρέτα Τούνµπεργκ.

ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ, ΜΕ 18 ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΙ 17 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ

Στις φλόγες η Αυστραλία

Καταστροφικές πυρκαγιές εξακολουθούν να δοκιµάζουν την Αυστραλία, που θρηνεί πλέον τον θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπων από τον Σεπτέµβριο. Εκατοντάδες σπίτια έχουν καταστραφεί, χιλιάδες στρέµµατα δασικής γης έχουν γίνει στάχτη, ενώ 17 άνθρωποι παραµένουν αγνοούµενοι την τελευταία εβδοµάδα από τις φωτιές που έχουν κάψει µεγάλο µέρος της χώρας, µε την ανατολική ακτή της Αυστραλίας να έχει πληγεί περισσότερο.

Ο καπνός από τις πυρκαγιές έφθασε στη Νέα Ζηλανδία, σε απόσταση χιλιάδων χιλιοµέτρων, ενώ οι συνήθως λευκοί παγετώνες πήραν καφέ απόχρωση, σύµφωνα µε τις µετεωρολογικές υπηρεσίες και µαρτυρίες στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Χιλιάδες κάτοικοι και παραθεριστές αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια, όπου µαίνονται ακόµη περισσότερες από 200 πυρκαγιές εξαιτίας της ανόδου της θερµοκρασίας και των ισχυρών ανέµων.

Στρατιωτικά πλοία και αεροσκάφη αναπτύχθηκαν προκειµένου να παραδώσουν νερό, φαγητό και καύσιµα στις πόλεις που έχουν αποκλειστεί. Αντιµέτωπος µε την οργή των πολιτών, ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, µετέβη σε πυρόπληκτες περιοχές και σχεδόν φυγαδεύτηκε για να µην του επιτεθεί το εξαγριωµένο πλήθος.

Οι κάτοικοι της πόλης Κοµπάργκο της Νέας Νότιας Ουαλίας τού επέρριψαν ευθύνες για τον θάνατο δύο ανθρώπων στην περιοχή στις αρχές της εβδοµάδας και κατήγγειλαν αδιαφορία των Αρχών. «Θα έπρεπε να ντρέπεσαι για τον εαυτό σου και επειδή άφησες τη χώρα να καεί», του φώναζαν.


ΠΡΟΩΡΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Παραιτήθηκε ο Ζόραν Ζάεφ


Ο Ζ. Ζάεφ αποφάσισε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών µετά την άρνηση της Ε.Ε., τον περασµένο Οκτώβριο, για έναρξη ενταξιακών διαπραγµατεύσεων µε τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που προκάλεσε πολιτικές αναταράξεις στη χώρα και αποδυνάµωσε σηµαντικά τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

O Ολ. Σπασόφσκι θα κληθεί να παρουσιάσει στη Βουλή τη σύνθεση και το πρόγραµµα της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία αναµένεται να λάβει ψήφο εµπιστοσύνης.

Βάσει της συµφωνίας του Przino µεταξύ των µεγαλύτερων κοµµάτων στα Σκόπια, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2015 µε τη διαµεσολάβηση της Ε.Ε., στην υπηρεσιακή κυβέρνηση θα συµµετάσχουν και δύο υπουργοί από το κόµµα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, το οποίο θα αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο Ζ. Ζάεφ θα παραµείνει αρχηγός της Σοσιαλδηµοκρατικής Ενωσης και θα ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας του κόµµατός του, βέβαιος ότι θα επικρατήσει στις εκλογές και θα επανέλθει στον πρωθυπουργικό θώκο. Σίγουρος για την εκλογική νίκη εµφανίζεται και ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

Στάρμερ για αντι-Κόρμπιν

Ο Κιρ Στάρµερ ,εκπρόσωπος του αντιπολιτευόµενου Εργατικού Κόµµατος για το Brexit, προηγείται στην κούρσα για τη διαδοχή του Τζέρεµι Κόρµπιν στην ηγεσία του, σύµφωνα µε δηµοσκόπηση που πραγµατοποιήθηκε µεταξύ των µελών του.

Ο ίδιος δεν έχει ανακοινώσει ακόµη επίσηµα την υποψηφιότητά του, όµως αναµένεται να το κάνει µέσα στις ερχόµενες εβδοµάδες. ∆ηµοσκόπηση της εταιρείας YouGov µεταξύ των µελών του κόµµατος, που δηµοσιεύθηκε από την εφηµερίδα «Guardian», έδειξε πως η υποστήριξη προς τον Στάρµερ ανέρχεται σε 61% σε µια εκλογική αναµέτρηση µε αντίπαλο τη Ρεµπέκα Λονγκ-Μπέιλι, την εκπρόσωπο του κόµµατος για τις επιχειρήσεις, η οποία έχει ισχυρούς δεσµούς µε τα συνδικάτα και την αριστερή πτέρυγα που υποστήριξε τον Κόρµπιν.

Η υποστήριξη προς τη Λονγκ-Μπέιλι ήταν 39%, όταν οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να επιλέξουν µεταξύ των δύο. Οι Εργατικοί αναµένεται να εκλέξουν νέο ηγέτη τον Μάρτιο, µετά την ανακοίνωση του Τζέρεµι Κόρµπιν πως θα παραιτηθεί µετά τη βαριά εκλογική ήττα που υπέστη το κόµµα τον ∆εκέµβριο από τους Συντηρητικούς του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο 57χρονος Στάρµερ, ο οποίος εκπροσωπεί µια περιφέρεια του Βόρειου Λονδίνου, είχε πιέσει το κόµµα να υποστηρίξει τη διεξαγωγή δεύτερου δηµοψηφίσµατος για την αποχώρηση από την Ε.Ε. Η δηµοσκόπηση πραγµατοποιήθηκε µεταξύ 1.059 µελών του Εργατικού Κόµµατος.