Στις αρχές Μαρτίου το περιοδικό Forbes δημοσίευσε τη φετινή λίστα με τους δισεκατομμυριούχους αυτού του κόσμου.
Τα περισσότερα μέσα εστίασαν στο γεγονός ότι ο Bill Gates κατάφερε να κατακτήσει και πάλι την κορυφή της λίστας και να γίνει ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον πλανήτη Γη, αφήνοντας πίσω του τον προηγούμενο «Νο.1 πάμπλουτο» μεξικανό μεγιστάνα, Carlos Slim Helu, ο οποίος βρισκόταν σε αυτή τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.
Ο αρθρογράφος του Forbes, Abraham Brown έδωσε μεγαλύτερη βαρύτητα στο γεγονός ότι παρατηρήθηκε ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός δισεκατομμυριούχων στον κόσμο, σημειώνοντας το εξής: «Όλοι οι δισεκατομμυριούχοι μαζί αξίζουν 6,4 τρισεκατομμύρια δολάρια, ποσό μεγαλύτερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, όπως τα έχει υπολογίσει το Forbes. Ίσως το γεγονός ότι 268 άτομα μπήκαν στη λίστα για πρώτη φορά, να είναι δηλωτικό της ευημερούσας οικονομικής συγκυρίας».
«Ευημερούσα οικονομική συγκυρία»;
Και τι γίνεται με τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, που… δεν είναι δισεκατομμυριούχοι;

Ας πάρουμε υπόψη μας τα εξής:

  • Οι δέκα πρώτοι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου διαθέτουν συλλογικά πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια.
  • Σύμφωνα με την Oxfam, οι πρώτοι 85 δισεκατομμυριούχοι διαθέτουν τόσο (ή περισσότερο) πλούτο, όσο οι τελευταίοι 50.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αναφέρει ότι το διευρυνόμενο κενό ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα, που θα προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον.
Στις ΗΠΑ, από τότε που εξελέγη ο Μπαράκ Ομπάμα στο αξίωμα του προέδρου, το 90% των εισοδηματικών κερδών έχει πάει στο 1% του πληθυσμού, γράφει ο Ian Demartino στο Demagogue.
Δείτε παρακάτω πέντε δισεκατομμυριούχους, η καθαρή περιουσία των οποίων είναι μεγαλύτερη από το συνολικό ΑΕΠ πέντε χωρών:

Christy Walton



Πηγή πλούτου: Wal-Mart
Συνολική περιουσία: 36,7 δισεκατομμύρια
Κατάταξη στο Forbes: 9η θέση

Χώρα: Ιορδανία

Συνολικός πληθυσμός: 6,318 εκατομμύρια
Συνολικό ΑΕΠ: 31,01 δισεκατομμύρια δολάρια
Κατάταξη στην Παγκόσμια Τράπεζα: 92η θέση
Η Christy Walton απέκτησε την αμύθητη περιουσία της από το σύζυγό της John T. Walton, γιο του Sam Walton, ενός εκ των δημιουργών της αλυσίδας Wal-Mart.
Σε αυτήν μπορεί να πιστωθεί η συνέχιση, ή τουλάχιστον η μη παρεμπόδιση, της εισαγωγής φθηνών ασιατικών προϊόντων από τη Wal-Mart, που από πολλούς θεωρείται σε μεγάλο βαθμό σημαντικός παράγοντας για την καταστροφή της μεσαίας τάξης στις ΗΠΑ.
Η Ιορδανία είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1948. Αποτελεί σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μέση Ανατολή και είναι ένα από τα δύο μόνο αραβικά έθνη που έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης με τον Ισραήλ (το άλλο είναι η Αίγυπτος).
Παρά το στενό πολιτικό δεσμό της χώρας με πλούσια κράτη, το 13% του πληθυσμού αυτής ζει με λιγότερα από 3 δολάρια την ημέρα.

Τα αδέρφια Koch



Συνολική περιουσία: 40 δισεκατομμύρια δολάρια έκαστος
Κατάταξη στο Forbes: 6η θέση

Χώρα: Παναμάς

Συνολικός πληθυσμός: 3,8 εκατομμύρια
Συνολικό ΑΕΠ: 36,25 δισεκατομμύρια δολάρια
Κατάταξη στην Παγκόσμια Τράπεζα: 89η θέση
Κάθε ένας από τα αδέρφια Koch έχει περιουσία μεγαλύτερη από το ΑΕΠ του Παναμά. Πολλοί λένε ότι χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να επηρεάζουν –ορισμένοι ισχυρίζονται ακόμη ότι ελέγχουν οι ίδιοι- την αμερικανική δημοκρατική διαδικασία. Κάθε χρόνο ξοδεύουν πολλά εκατομμύρια δολάρια ελπίζοντας ότι θα επηρεάσουν το λαό με τις καμπάνιες τους.
Ο Παναμάς ελέγχει ένα από τα πιο σημαντικά εμπορικά λιμάνια του κόσμου: το κανάλι του Παναμά. Το 2007 πέρασαν από αυτό 313 εκατομμύρια τόνοι εμπορευμάτων.

Warren Buffett




Πηγή πλούτου: Berkshire Hathaway και άλλες επενδύσεις
Συνολική περιουσία: 58,2 δισεκατομμύρια δολάρια
Κατάταξη στο Forbes: 4η θέση

Χώρα: Ουζμπεκιστάν
Συνολικός πληθυσμός: 29,78 εκατομμύρια
Συνολικό ΑΕΠ: 51,1 δισεκατομμύρια
Κατάταξη στην Παγκόσμια Τράπεζα: 75η θέση
Ο Warren Buffett είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων του κόσμου, ο οποίος έχει ένα σχετικά «καλό όνομα», γράφει ο Demartino.
Κάνει πολλές δωρεές σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, έχει υποσχεθεί να δώσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του, ενώ το 2012 έδωσε συνολικά 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε δωρεές.
Βέβαια, ο ίδιος δεν έχει δημιουργήσει κάτι. Είναι καλός στις επενδύσεις, και όπως και άλλοι τραπεζίτες και χρηματιστές έχει βάλει κι αυτός το λιθαράκι του στην οικονομική κρίση. Ίσως να ισορροπεί το γεγονός αυτό στη συνείδησή του, κάνοντας πολλές δωρεές σε διάφορες οργανώσεις, σχολιάζει ακόμη ο αρθρογράφος.
Το Ουζμπεκιστάν, από την άλλη, παράγει πολλά αγαθά. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο, ενώ εξάγει επίσης φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Carlos Slim Helu




Πηγή πλούτου: Τηλεπικοινωνίες
Συνολική περιουσία: 74 δισεκατομμύρια δολάρια
Κατάταξη στο Forbes: 2η θέση

Χώρα: Κούβα


Συνολικός πληθυσμός: 11,27 εκατομμύρια
Συνολικό ΑΕΠ: 68,23 δισεκατομμύρια δολάρια
Κατάταξη στην Παγκόσμια Τράπεζα: 67η θέση
Μπορεί ο Carlos Slim Helu να έχασε την πρωτιά του «πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο» από τον Bill Gates, όμως δεν τα πηγαίνει και τόσο άσχημα. Η συνολική του περιουσία αγγίζει τα 73 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς διαθέτει το μονοπώλιο στις τηλεπικοινωνίες του Μεξικού… σε βάρος των πολιτών της χώρας του, σύμφωνα με την Oxfam.
Επίσης, διαθέτει περισσότερο πλούτο απ’ ό,τι 11,27 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι ζουν σε απόσταση μικρότερη των 480 χιλιομέτρων από τις ανατολικές ακτές του Μεξικού.

Bill Gates




Πηγή πλούτου: Microsoft
Συνολική περιουσία: 76 δισεκατομμύρια δολάρια
Κατάταξη στο Forbes: 1η θέση

Χώρα: Αραβική Δημοκρατία της Συρίας


Συνολικός πληθυσμός: 22,4 εκατομμύρια
Συνολικό ΑΕΠ: 73,67 δισεκατομμύρια δολάρια
Κατάταξη στην Παγκόσμια Τράπεζα: 65η θέση
(Τα νούμερα αυτά ίσχυαν πριν από τον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στη χώρα, σημειώνει ο αρθρογράφος).

Αν η προσωπική περιουσία του Bill Gates μετατρεπόταν σε ΑΕΠ, θα κατείχε την 64η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Την ίδια ώρα που μόλις ένας άνθρωπος έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό 76 δισεκατομμύρια δολάρια, μια χώρα 22,4 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει ΑΕΠ κατά 2 δισεκατομμύρια λιγότερο. Κι όλα αυτά προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος.
Η καθαρή περιουσία του Bill Gates, καταλήγει ο αρθρογράφος, είναι μεγαλύτερη από το συνολικό ΑΕΠ των 40 τελευταίων χωρών στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας.