Ούτε το όνομα του Ιρανού υποστρατήγου των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί, ούτε εκείνα των επίλεκτων στρατιωτών που τον συνόδευαν δεν ήταν καταχωρημένα στη λίστα επιβατών της πτήσης της Cham Wings, από την Δαμασκό προς την Βαγδάτη αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, με τις ΗΠΑ να θεωρείται πως τον παρακολουθούσαν στενά προτού καν αναχωρήσει από την πρωτεύουσα της Συρίας.

Σύμφωνα με έναν εργαζόμενο της συριακής αεροπορικής εταιρείας, ο οποίος περιέγραψε στο Reuters τη σκηνή της αναχώρησης των Ιρανών αξιωματικώνΒ από τη συριακή πρωτεύουσα, ο Κασέμ Σουλεϊμανί έφτασε στο αεροδρόμιο της Δαμασκού με ένα όχημα με φιμέ τζάμια. Τέσσερις στρατιώτες από τους «Φρουρούς της Επανάστασης» τον συνόδευαν. Στάθμευσαν το όχημα κοντά σε μια σκάλα που οδηγούσε στο αεροσκάφος Airbus A320 της αεροπορικής εταιρείας Cham Wings,Β μια ιδιωτική συριακή αεροπορική εταιρεία εμπορικών πτήσεων με έδρα την Δαμασκό που θα πραγματοποιούσε την πτήση προς Βαγδάτη.

Μάλιστα, αναφέρεται πως οΒ Ιρανός υποστράτηγος αυτή την φορά απέφυγε να χρησιμοποιήσει το ιδιωτικό του αεροσκάφος εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλειά του, τόνισε ιρακινή πηγή ασφαλείας με γνώση των ρυθμίσεων ασφαλείας του Σουλεϊμανί, ωστόσο η αεροπορική πτήση για τον ΣολεϊμανίΒ έμελλε να είναι και ηΒ τελευταία του. Ρουκέτες που εκτόξευσε ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος τον σκότωσαν καθώς αποχωρούσε από το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, με μια πομπή δύο θωρακισμένων οχημάτων. Επίσης, στις απώλειες κατά της αυτοκινητοπομπής συμπεριλαμβάνεται και ο άνδρας που τον υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, ένας Ιρακινός, ονόματιΒ Αμπού Μαχντί Μουχάντις, διοικητής της σιιτικής πολιτοφυλακής Χασντ αλ-Σάαμπι, οι δυνάμεις της οποίας είναι ενταγμένες στον επίσημοΒ τακτικό ιρακινό στρατό.

Η ιρακινή έρευνα για την αμερικανική επιδρομή που σκότωσε τους δύο άνδρες στις 3 Ιανουαρίου ξεκίνησε μόλις λεπτά μετά από την εξαπόλυσή της, δήλωσαν δύο Ιρακινοί αξιωματούχοι στο Reuters. Πράκτορες της Εθνικής Ασφάλειας απέκλεισαν την περιοχή του αεροδρομίου και απέτρεψαν δεκάδες μέλη προσωπικού ασφαλείας να αποχωρήσουν, μεταξύ των οποίων και σεΒ αστυνομικούς και μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι ερευνητές έχουν εστιάσει τις έρευνές τους στο πως υποτιθέμενοι πληροφοριοδότες μέσα από τα αεροδρόμια της Δαμασκού και της Βαγδάτης, συνεργάστηκαν με τον αμερικανικό στρατό για να βοηθήσουν στην παρακολούθηση και τον εντοπισμό του Σουλεϊμανί, επικαλούμενο δηλώσεις στο Reuters δύο αξιωματούχων ασφαλείας με πλήρη και άμεση γνώση της ιρακινής έρευνας, δύο εργαζομένους στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας, δύο αξιωματούχους της αστυνομίας και δύο εργαζομένους της Cham Wings.

Των ιρακινώνΒ ερευνώνΒ ηγούνται ο Φαλίχ αλ Φάγιαντ, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ιράκ και ο επικεφαλής των Λαϊκών Δυνάμεων Κινητοποίησης (PMF), του συντονιστικού φορέα των σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, οι οποίες βρίσκονται υπό την άμεση επιρροή της ΤεχεράνηςΒ και οι οποίες διατηρούσαν πολύΒ στενές σχέσεις με τον Σουλεϊμανί.