Η Αυστραλία µετρά τις πληγές της από την πύρινη λαίλαπα, που έχει αφανίσει ζωές, περιουσίες και εκατοµµύρια στρέµµατα πλούσιας βλάστησης.

Εικόνες Αποκάλυψης εξακολουθούν να κάνουν τον γύρο του κόσµου, ενώ οι µετεωρολόγοι προειδοποιούν για έναν επικίνδυνο φαύλο κύκλο, που ευνοεί το φαινόµενο του θερµοκηπίου και θα επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για τον σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών, τη στιγμή που η χώρα μετρά 26 νεκρούς, 1 δισ. νεκρά ζώα και 80 εκατ. στρέμματα γης που έγιναν στάχτη


Η Αυστραλία φλέγεται από τον Σεπτέµβριο και όλα δείχνουν ότι οι πυρκαγιές θα χρειαστεί µήνες για να σβήσουν. Ο απολογισµός είναι δραµατικός, ενώ οι κάτοικοι οργισµένοι στρέφουν την οργή τους στον πρωθυπουργό της χώρας, Σκοτ Μόρισον, ένθερµο υποστηρικτή της βιοµηχανίας του άνθρακα.

Περισσότεροι από 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ανάµεσά τους τέσσερις εθελοντές πυροσβέστες, 2.000 σπίτια καταστράφηκαν, ενώ τουλάχιστον 80 εκατοµµύρια στρέµµατα γης έχουν καεί, µια περιοχή σχεδόν ίση µε την έκταση της Αυστρίας. Τεράστιο είναι το πλήγµα στο φυτικό και ζωικό πλούτο της χώρας.

Ενα δισεκατοµµύριο ζώα βρήκαν τραγικό θάνατο από τις πυρκαγιές άµεσα ή έµµεσα, µέσω της απώλειας του φυσικού τους περιβάλλοντος, σύµφωνα µε εκτιµήσεις από το Πανεπιστήµιο του Σίδνεϊ.

Πιστεύεται ότι πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας έχουν χαθεί για πάντα, ενώ δεκάδες άλλα βρέθηκαν ακόµα πιο κοντά στην εξαφάνιση. Καγκουρό, κοάλα, πουλιά, ερπετά και έντοµα χάθηκαν, ανάµεσά τους και χιλιάδες βοοειδή, γεγονός που αναµένεται να «γονατίσει» την κτηνοτροφική και γαλακτοκοµική παραγωγή της χώρας.

Την ώρα που η Αυστραλία θρηνεί εκατοµµύρια απανθρακωµένα ζώα, αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι 10.000 καµήλες θανατώθηκαν. Αιτία η µεγάλη τους ανάγκη για νερό, αλλά και το µεθάνιο που αποβάλλουν, συµβάλλοντας στην αύξηση των εκποµπών αερίων του θερµοκηπίου.

Oι άγριες καµήλες της Αυστραλίας, σηµειωτέον, αγγίζουν το ένα εκατοµµύριο.

ΤΟΞΙΚΑ ΑΕΡΙΑ

∆ορυφορικές εικόνες καταγράφουν τους καπνούς που πνίγουν την Αυστραλία, ενώ οι µετεωρολογικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν πως οι καπνοί από τις γιγαντιαίες πυρκαγιές, αφού «διέσχισαν» περισσότερα από 12.000 χιλιόµετρα στον Ειρηνικό Ωκεανό, βρέθηκαν πάνω από τη Χιλή και την Αργεντινή, φθάνοντας ακόµα και την Ανταρκτική στα µέσα της εβδοµάδας.

«Εκτός από τις περιβαλλοντικές καταστροφές, οι πυρκαγιές απελευθερώνουν στην ατµόσφαιρα επιβλαβείς ρύπους, σωµατίδια και τοξικά αέρια, όπως µονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου και άλλες οργανικές ενώσεις. Χάρη στις δορυφορικές εικόνες, µπορούµε να δούµε αυτά τα αέρια πόσο πυκνά είναι και προς τα πού κατευθύνονται», δήλωσε η Κλερ Νούλις, εκπρόσωπος Τύπου του Παγκόσµιου Μετεωρολογικού Οργανισµού του ΟΗΕ.

Oι πυρκαγιές έχουν ήδη απελευθερώσει 400 µεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατµόσφαιρα, παράγοντας επιβλαβείς ρύπους, σύµφωνα και µε τους επιστήµονες του ευρωπαϊκού προγράµµατος γεωσκόπησης Copernicus. Ο καπνός έβαψε καφέ τους παγετώνες στη Νέα Ζηλανδία, µε τις Aρχές να εκφράζουν φόβους ότι η στάχτη που µεταφέρεται µε τον αέρα µπορεί να επιταχύνει το λιώσιµο των πάγων έως και 30%.

ΜΕΤΩΠΑ

Στις µεγάλες πόλεις της Αυστραλίας οι πυρκαγιές καθιστούν επικίνδυνη την ποιότητα του αέρα, απειλώντας την ανθρώπινη υγεία. Η Νέα Νότια Ουαλία, η πολυπληθέστερη πολιτεία της χώρας, έχει πληγεί περισσότερο από την καταστροφή, µε το Σίδνεϊ να περικυκλώνεται επικίνδυνα από τα πύρινα µέτωπα. Ανάλογο είναι το σκηνικό καταστροφής και στη Βικτώρια, νοτιοανατολικά, όπως και στη Νότια Αυστραλία, στο κέντρο.

Οι Αρχές φοβούνται ότι οι πυρκαγιές που µαίνονται µπορεί να ενωθούν, δηµιουργώντας ένα τεράστιο πύρινο µέτωπο. Μέσα στο σκηνικό αυτό της καταστροφής, οι ανθρώπινες ιστορίες και οι ηρωικές προσπάθειες των εθελοντών συγκλονίζουν.

Οι απλήρωτοι ήρωες της Αυστραλίας -περίπου 200.000 εθελοντές πυροσβέστες- δίνουν καθηµερινά µάχη µε τις πυρκαγιές. «Αν δεν ήταν οι πυροσβέστες, θα είχαµε θρηνήσει κι άλλα θύµατα και θα είχαν καεί περισσότερες κατοικίες», λέει η εθελόντρια Μπρίτζιτ Λίους, που εργάζεται κανονικά ως νοσοκόµα.

Την ίδια ώρα, αστέρια του αθλητισµού και του θεάµατος, από τη Μαρία Σαράποβα και τον Ελτον Τζον µέχρι τη Νικόλ Κίντµαν και τον Ράσελ Κρόου, προσφέρουν χρήµατα στους πυρόπληκτους. Εθελοντές από ολόκληρο τον κόσµο πλέκουν τα απαραίτητα για τα ζώα που έχουν πληγεί.

Φιλοζωική οργάνωση της Αυστραλίας δεν προλαβαίνει να συγκεντρώνει προστατευτικούς σάκους για τα µαρσιποφόρα, φωλιές πουλιών και κουβέρτες για τα κατοικίδια.