Η περίφημη «Σύνοδος του Σάντριγχαμ» για το μέλλον του Χάρι και της Μέγκαν έληξε με πικρές διαπιστώσεις από πλευράς της 93χρονης Ελισάβετ Β' και μια μεταβατική περίοδο για το ζεύγος.

Η βασίλισσα αναγνώρισε ενδεχομένως ότι όπως κάθε νέο ζευγάρι, έτσι και ο εγγονός της θέλει να είναι ανεξάρτητος με την οικογένειά του. Απλά στη δική τους περίπτωση, το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο: Δεν παύουν να είναι μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας.

Η 93χρονη μονάρχης τους έδωσε ένα μεταβατικό στάδιο να ζήσουν μεταξύ Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά υπογράμμισε το επείγον του πράγματος. Αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει. Βέβαια, το πιθανότερο είναι να μην τελειώσει για μήνες. Επιπλέον, θα ειπωθούν πολλά και θα γίνουν περισσότερα που δεν θα μάθουμε ποτέ.

Διαβάστε επίσης: Eρωτήσεις και απαντήσεις για το «Megxit»

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στον Καναδά φαίνεται ότι επικρατεί μια ανησυχία. Φάνηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό: «Οι Καναδοί στηρίζουμε το γεγονός ότι θα έχουμε στη χώρα μας μέλη της βασιλικής οικογένειας, ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν πολλές συζητήσεις ακόμα για το κόστος».

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση του Καναδά δεν έχει «μέχρι στιγμής» αναμειχθεί στο ζήτημα του κόστους.

Το κόστος είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Σύμφωνα με το BBC, το οικονομικό έτος 2018-2019 οι δαπάνες του ζεύγους έφτασαν τα 5 εκατομμύρια λίρες. Αυτά καλύπτονται από τα έσοδα του πατέρα του, Καρόλου, αλλά υπάρχει ένα επιπλέον 5% που εισπράττουν από τη βασιλική χορηγία, δηλαδή τα χρήματα που πληρώνει ο φορολογούμενος. 

Τη ασφάλειά τους -δηλαδή τους αστυνομικούς- τούς πληρώνει επίσης ο Βρετανός φορολογούμενος. Εφόσον δεν θα ζουν πλέον στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάποιος άλλος θα κληθεί να πληρώσει τους (Καναδούς) αστυνομικούς που αναλάβουν την ασφάλεια του ζεύγους και του παιδιού τους.

Αμφότεροι όμως έχουν επιπλέον έσοδα. Ο Χάρι και ο αδελφός του Ουίλιαμ έχουν την κληρονομιά των 13 εκατομμυρίων λιρών που τους άφησε η μητέρα τους πριγκίπισσα Νταϊάνα (1961-1997). Ο Χάρι υπήρξε επίσης τυχερός, διότι κληρονόμησε και την προ-γιαγιά του, την βασιλομήτορα Ελισάβετ (1900-2002).