Το Brexit στο οποίο έχει κολλήσει η πολιτική ζωή της Βρετανίας δεν φαίνεται να αφήνει αδιάφορη την βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Παρά το γεγονός ότι η ίδια παραμένει ουδέτερη και δεν αναμειγνύεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας, τα λόγια που χρησιμοποίησε σε εκδήλωση που βρέθηκε πριν από λίγες ώρες, ερμηνεύθηκαν ως παρέμβαση. Ή πιο απλά, ως κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις να βρουν λύση στο θέμα της συμφωνίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης είναι η 29η Μαρτίου και η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ακόμα δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες ψήφους στη Βουλή των Κοινοτήτων για να περάσει το σχέδιο που συμφώνησε με τις Βρυξέλλες.

Η Ελισάβετ Β' είπε χαρακτηριστικά: «Ενώ αναζητούμε απαντήσεις στη σύγχρονη εποχή, προσωπικά προτιμώ να δοκιμάζω παλιές συνταγές, όπως το να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις, και να συγκλίνουμε προς αναζήτηση του κοινού καλού. Και να μην χάνουμε από την οπτική μας τη μεγάλη εικόνα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η 92χρονη μονάρχης κάνει δήλωση που ερμηνεύθηκε ως παρέμβαση. Το 2014, τις εβδομάδες του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, η βασίλισσα είχε εκφράσει την ελπίδα οι πολίτες «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά για το μέλλον». Τελικά, οι σκωτσέζοι ψήφισαν να μείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά και το 2016 τον καιρό που οι Βρετανοί θα ψήφιζαν για το Brexit, η εφημερίδα Sun έγραψε ότι η βασίλισσα, σε συνομιλία που είχε με τον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, είχε εκφράσει προβληματισμό για το πού πάει η ΕΕ. Για την ακρίβεια, φέρεται να είχε δηλώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται στη λάθος κατεύθυνση.