Το φως της δημοσιότητας είδε η πρώτη φωτογραφία με τον νέο κοροναϊό, ο οποίος εξαπλώνεται με ταχύτατο ρυθμούς σε πόλεις της Κίνας προκαλώντας πανικό στους κατοίκους δημοσίευσε η Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα,  η φωτογραφία, η οποία δημοσιεύτηκε στο Twitter από την εθνική βάση παθογόνων μικροοργανισμών της χώρας δείχνει πως φαίνεται ο νέος κοροναϊός μέσα από μικροσκόπιο.

Υπενθυμίζεται πως σε καραντίνα βρίσκονται τουλάχιστον 10 πόλεις της Κίνας, ενώ οι αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν ότι θα κατασκευάσουν σε χρόνο-ρεκόρ ένα νοσοκομείο χωρητικότητας 1.000 κλινών για όσους έχουν νοσήσει από τον κοραναϊό.

Δεύτερο κρούσμα στις ΗΠΑ

Την ίδια ώρα σε συναγερμό βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές και στις ΗΠΑ καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής επιβεβαιώθηκε το δεύτερο κρούσμα στην χώρα. Σύμφωνα με το CNN η ασθενής που φέρει τον κοροναϊό κατοικεί στο Σικάγο και τώρα έχει απομονωθεί σε νοσοκομείο της πόλης

Η ασθενής πέταξε από το Wuhan στο Σικάγο στις 13 Ιανουαρίου. Όταν ταξίδευε δεν ήταν άρρωστη, ενώ τότε οι κινέζικες υγειονομικές αρχές θεωρούσαν πως ο ιός δεν μεταδίδεται.

Οι υγειονομικές αρχές δηλώνουν ότι η ασθενής είχε περιορισμένες στενές επαφές από τότε που επέστρεψε στο Σικάγο. Σύμφωνα με το CNN 63 άτομα από 22 κράτη βρίσκονται υπό έρευνα για τον ιό, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο νέος κοροναϊός στην Κίνα μπορεί να προκαλέσει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, εάν η εξάπλωσή του διασπείρει τον «πανικό», προειδοποίησε σήμερα το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

«Προηγούμενες περιπτώσεις έχουν δείξει ότι το κλείσιμο των αεροδρομίων, η ακύρωση πτήσεων και το κλείσιμο των συνόρων έχουν συχνά πιο σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο απ’ ό,τι η ίδια η επιδημία», ανέφερε σε ανακοίνωση η πρόεδρος του WTTC Γκλόρια Γκεβάρα.

Τονίζοντας την αναγκαιότητα της «γρήγορης ενεργοποίησης αποτελεσματικών έκτακτων μέτρων», η Γκεβάρα υπογράμμισε τη σημασία μιας «γρήγορης, ακριβούς και διαφανούς ενημέρωσης προκειμένου να περιοριστεί ο πανικός και να μετριαστούν οι αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις».

«Ο περιορισμός της εξάπλωσης ενός περιττού πανικού είναι εξ ίσου σημαντικός με τον περιορισμό του ίδιου του ιού», εκτίμησε η Γκεβάρα, την ώρα που η Κίνα εντείνει τις προσπάθειες για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο σε αγορά της Ουχάν (κεντρική Κίνα).

Πάνω από 40 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται περιορισμένοι στις πόλεις τους και πολλά δημοφιλή αξιοθέατα, όπως τμήματα του Σινικού Τείχους, κλείνουν για τους επισκέπτες. Ο ιός έχει στοιχίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους από τους συνολικά 830 που έχουν μέχρι στιγμής μολυνθεί, εκ των οποίων οι 177 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον νεότερο επίσημο απολογισμό.

Οι δημοτικές αρχές του Πεκίνου καλούν τους πολίτες, που επιστρέφουν από περιοχές όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα του νέου κοροναϊού, να παραμένουν στο σπίτι τους για 14 ημέρες προκειμένου να ανακόψουν την εξάπλωσή του, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Beijing Daily.

Ανάλογες οδηγίες έχουν εκδώσει και οι τοπικές αρχές στη Σανγκάη.

Η Κίνα ανακοίνωσε κλείνει κάποιους τομείς του Σινικού Τείχους - Τα McDonald's κλείνουν σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει από αύριο Σάββατο κάποιους τμήματα του Σινικού Τείχους, του εμβληματικού αυτού μνημείου στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές της χώρας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού που έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε 26 ανθρώπους.

Οι τάφοι των Μινγκ και το "Δάσος με τις Παγόδες", δύο άλλοι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί στη κινεζική πρωτεύουσα, επίσης θα κλείσουν από αύριο. Εξάλλου από σήμερα δεν θα είναι επισκέψιμο και το Εθνικό Στάδιο του Πεκίνου, γνωστό και ως "η φωλιά του πουλιού", που είχε κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Παράλληλα η αλυσίδα εστιατορίων McDonald's ανακοίνωσε ότι κλείνει από σήμερα τα εστιατόριά της σε πέντε πόλεις της επαρχίας Χουμπέι, επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Η πόλη Ζινγκζού, που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Γιανγκτσέ και μετρά περισσότερους από 6 εκατομμύρια κατοίκους, έγινε η ένατη στην Κίνα που θέτει τους πολίτες σε καραντίνα απαγορεύοντάς τους να βγουν από την πόλη με τρένο, πλοίο ή λεωφορείο.

Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε χθες να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, όχι όμως και παγκόσμια επιδημία. Οι προκαταρκτικές έρευνες έχουν καταδείξει ότι στο πιο πρόσφατο στάδιο της εξέλιξής του ο κοροναϊός αυτός πέρασε από τους ανθρώπους μέσω των φιδιών.
Οι υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου για το κινέζικο νέο έτος, όταν πολλοί Κινέζοι ταξιδεύουν.

Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων και μεγάλος διακομιστικός σταθμός για ταξίδια, είναι ουσιαστικά σε καραντίνα.

Οι σιδηροδρομικοί σταθμοί είναι κλειστοί και τα τρένα περνούν από την πόλη χωρίς να σταματούν, οι αεροπορικές πτήσεις έχουν ανασταλεί και στους κεντρικούς δρόμους μέσα και γύρω από την πόλη έχουν στηθεί σημεία ελέγχου.

Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη με περίπου 7 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε αντίστοιχα μέτρα.

Εξάλλου στην Ουχάν ξεκίνησε η ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου 1.000 κλινών για τη νοσηλεία όσων μολυνθούν από τον νέο κοροναϊό, μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το νέο νοσοκομείο κατασκευάζεται γύρω από ένα παραθεριστικό συγκρότημα το οποίο προοριζόταν για τους εργάτες της περιοχής και βρίσκεται στα περίχωρα της Ουχάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua, το νοσοκομείο θα διαθέτει 1.000 κλίνες, θα εκτείνεται σε 25.000 τετραγωνικά μέτρα και θα ανοίξει τις πόρτες του στις 3 Φεβρουαρίου.