Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστεί σκληρά για να σφυρηλατήσει ένα μέλλον ως σύμμαχος και εταίρος της Βρετανίας μετά το διαζύγιο των δύο πλευρών, αύριο το βράδυ, γράφει η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Στο άρθρο, που συνυπογράφεται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, η φον ντερ Λάιεν επαναλαμβάνει ότι η Βρετανία δεν θα έχει στο εξής απρόσκοπτη πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Ωστόσο οι Βρυξέλλες θα εργαστούν σκληρά «για να βρουν νέους τρόπους συνεργασίας για το μέλλον μας ως σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι», σύμφωνα με ένα απόσπασμα του άρθρου που δόθηκε απόψε το βράδυ στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, μετά τις παρατεταμένες συνομιλίες για το «διαζύγιο», η Βρετανία αποχωρεί οριστικά από την ΕΕ αύριο τα μεσάνυχτα, ώρα Βρυξελλών (23:00 ώρα Λονδίνου). Με την μεταβατική περίοδο να λήγει στα τέλη του έτους, αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα νέες διαπραγματεύσεις για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων, από το εμπόριο μέχρι την ασφάλεια.

Παράλληλα, από τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες επισημαίνεται πως η Συμφωνία Αποχώρησης διασφάλισε τα δικαιώματα εκατομμυρίων Βρετανών και Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι θα τυγχάνουν προστασίας όπου και αν ζουν.

Μέχρι το τέλος του έτους το Λονδίνο θα διαπραγματευθεί τις καλύτερες δυνατές συμφωνίες για τους νέους δεσμούς του, πρόσθεσε στο άρθρο της στη FAZ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Στην μετά Brexit εποχή, η Ευρώπη πρέπει να ενωθεί περισσότερο για να προστατεύσει τα συμφέροντά της στον κόσμο. «Σε μια εποχή ισχυρού ανταγωνισμού και ταραχώδους γεωπολιτικής, το μέγεθος μετράει», τονίζουν οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντόμινικ Ράαμπ γράφει επίσης στην εφημερίδα ότι το Λονδίνο, στο πλευρό των Ευρωπαίων εταίρων του, θα εργαστεί για να επεκταθεί το εμπόριο, να βελτιωθεί η ασφάλεια και να ξεπεραστούν οι κοινές, παγκόσμιες προκλήσεις. «Αλλά πάνω απ’ όλα, θα είμαστε ένα ανεξάρτητο έθνος που θα μπορεί να καθορίσει το δικό του μέλλον και θα έχει τον έλεγχο των συνόρων του, των νόμων και του εμπορίου» επισήμανε.