Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα απαγορεύσουν την είσοδο στη χώρα σε όλους τους αλλοδαπούς πολίτες που επισκέφθηκαν την Κίνα εντός των προηγούμενων 14 ημερών, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ.

Από το μέτρο, που θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς την Δευτέρα (ώρα Ελλάδας) θα εξαιρεθούν οι συγγενείς (άμεσα μέλη της οικογένειας) Αμερικανών πολιτών καθώς και οι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, διευκρίνισε.

Επίσης, όλοι οι Αμερικανοί που επιστρέφουν από την επαρχία Χουμπέι της Κίνας θα τεθούν σε καραντίνα 14 ημερών. Όποιος Αμερικανός πολίτης επέστρεψε από την ηπειρωτική Κίνα τις προηγούμενες 14 ημέρες θα υποβληθεί σε εξετάσεις σε επιλεγμένα σημεία εισόδου, πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο Κεν Κουτσινέλι, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε εξάλλου ότι από την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου, οι πτήσεις από την Κίνα θα μπορούν να προσγειώνονται μόνο σε επτά αεροδρόμια σε όλες τις ΗΠΑ (JFK στη Νέα Υόρκη, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Σιάτλ, Ατλάντα, Χονολουλού και Λος Άντζελες).

Κατά την ίδια ενημέρωση του Τύπου στον Λευκό Οίκο ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) Ρόμπερτ Ρέντφιλντ έκρινε ότι ο κίνδυνος για τους Αμερικανούς πολίτες από την επιδημία του νέου κοροναϊού είναι χαμηλός. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος 191 πρόσωπα στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπό παρακολούθηση για τον ιό.

Ο Αζάρ χαρακτήρισε τα μέτρα προληπτικά και συμφώνησε ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός, επισημαίνοντας όμως ότι η δουλειά των αρχών είναι να τον διατηρήσουν χαμηλό.