Ιδιαίτερη ένταση διακρίνει το τελευταίο διάστημα τις σχέσεις Τουρκίας – Γαλλίας, με τους προέδρους των δύο χωρών να προβαίνουν μάλιστα σε σειρά αιχμηρών δηλώσεων και προσωπικών χαρακτηρισμών. Ο Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, δεν διστάζει να «ανακαλύψει» μέχρι και σφαγή εκατομμυρίων ανθρώπων προκειμένου να επιτεθεί και να φέρει σε δύσκολη θέση τον Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία ο τούρκος πρόεδρος, επιχειρώντας να δημιουργήσει νέο πεδίο σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποίησε προσβλητικές δηλώσεις με απώτερο σκοπό να θέσει επίσημα ζήτημα «γενοκτονίας» των Αλγερινών από τους Γάλλους.

«Οι Γάλλοι σκότωσαν πέντε εκατομμύρια Αλγερινούς»

Ο Ταγίπ Ερντογάν επικαλέστηκε τον αλγερινό ομόλογό του, ο οποίος -όπως είπε- του εμπιστεύτηκε ότι η Γαλλία σκότωσε πέντε εκατομμύρια Αλγερινούς μεταξύ 1830 και 1962 και αυτό συνιστά γενοκτονία.

Ο τούρκος πρόεδρος, όπως πρόσθεσε, είχε την πρόθεση να δημοσιοποιήσει τέτοια έγγραφα και ζήτησε από τον Ταμπούν να του τα δώσει «για να θυμάται ο Μακρόν ότι η χώρα του σκότωσε πέντε εκατομμύρια Αλγερινούς».