Στο Καράκας της Βενεζουέλας αναμένεται να μεταβεί την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στο πλαίσιο επίσκεψης στη Λατινική Αμερική.

Λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του, Μάικ Πομπέο, σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ο Λαβρόφ θα μεταβεί αρχικά στην Κούβα και έπειτα στο Μεξικό και στη Βενεζουέλα. Στην τελευταία θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρό της, Νικολάς Μαδούρο, και τον υπουργό Εξωτερικών Χόρχε Αρεάζα.

Σημειώνεται ότι από την αρχή της κρίσης στη Βενεζουέλα, η Μόσχα έχει σταθεί αρωγός του καθεστώτος του Καράκας μέσω δανειακών διευκολύνσεων και στρατιωτικής βοήθειας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μαδούρο ταξίδεψε στη Ρωσία όπου ανανέωσε «όλα τα συμβόλαια στήριξης, συμβουλών και ανάπτυξης στον στρατιωτικό τεχνικό τομέα».

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα μπήκε σε μια νέα φάση στις αρχές του έτους, όταν κατά την καθιερωμένη εκλογή προέδρου του σώματος της εθνοσυνέλευσης, του μοναδικού νόμιμα εκλεγμένου σώματος της χώρας, δυνάμεις του Μαδουρο απαγόρευσαν την είσοδο σε βουλευτές της αντιπολίτευσης. Στόχος ήταν να μην επανεκλεγεί στην προεδρία ο Γκουαϊδό με δεδομένο ότι τουλάχιστον 100 από τους 167 βουλευτές βρίσκονται στο πλευρό του.