Υπό ένα υποτυπώδες καθεστώς “πορτοκαλί” συναγερμού, προκειμένου να εμποδισθεί όσο πιο αποφασιστικά είναι δυνατό το ενδεχόμενο η επιδημία του νέου κοροναϊού να εγκαταστήσει νέες εστίες εντός της Ε.Ε., ξεκινά στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου η έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

Η σύνοδος θα πραγματοποιηθεί υπό το βάρος των νέων ανακοινώσεων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), της Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις οποίες ο Οργανισμός θέτει όλες τις αποκεντρωμένες δυνάμεις του στην υποστήριξη των εθνικών υγειονομικών αρχών και των κυβερνήσεων των χωρών – μελών του ΠΟΥ, προκειμένου να αναληφθούν δράσεις, οι οποίες θα αποτελούν ανάχωμα στην περαιτέρω εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. θα έχουν την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου «ανταλλαγή απόψεων πάνω σε νέα επείγοντα υγειονομικά μέτρα » και θα συζητήσουν «λύσεις (…) για να αποφευχθεί η διάδοση της επιδημίας στους κόλπους της ΕΕ», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, και διευκρινίζει ότι η συνεδρίαση θα οδηγήσει σε υιοθέτηση συμπερασμάτων.

«Καθώς ο κοροναϊός πλήττει όλο και περισσότερες χώρες, ο συντονισμός και η συνεργασία πρέπει να είναι ο κύριος στόχος μας. Είναι ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να σταματήσουμε αυτή την επιδημία», έγραψε την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου στο Twitter ο ευρωπαίος επίτροπος Γιάνεζ Λέναρτσιτς, ο οποίος είναι ο αρμόδιος εκ μέρους της Κομισιόν για τη διαχείριση της κρίσης.