Αργά σήμερα το βράδυ θα είναι σε θέση η διεθνής κοινότητα να γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν πλέον οι κινεζικές αρχές και ποια είναι η νέα μέθοδος εξέτασης για τον εντοπισμό κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, μέθοδος η οποία ετέθη χθες σε εφαρμογή από τους Κινέζους, με αποτέλεσμα να εξακοντισθεί σήμερα ο αριθμός των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού σε περίπου 16.000!

Την ίδια στιγμή, δραματικό είναι επίσης το νέο ρεκόρ στους νέους θανάτους, καθώς μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή τους άλλοι 242 άνθρωποι, όλοι στην επαρχία Χουμπέι, στην οποία ανήκει το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, η πόλη Γουχάν.

Φαίνεται ότι εκείνο το οποί προσπαθούν να επιτύχουν οι κινεζικές αρχές είναι ο εντοπισμός ακόμη και των κρουσμάτων ήπιας έως πολύ ήπιας συμπτωματολογίας του νέου κοροναϊού, κρούσματα, τα οποία, όμως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε έως σήμερα, δεν χαρακτηρίζονται από τη δυνατότητά τους να μεταδίδουν τον ιό, καθώς έχουν πολύ μικρό ιικό φορτίο, με άλλα λόγια έχουν καλύτερες άμυνες στον οργανισμό τους για να «πολέμήσουν» τον ιό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πρακτικές των κινεζικών αρχών θέτουν εκ των πραγμάτων πολύ σοβαρά ζητήματα βιοηθικής και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά είναι αδύνατον, αυτή τη στιγμή, να αξιολογήσει κανείς εάν οι κινεζικές αρχές έχουν ξεπεράσει το αναγκαίο μέτρο, εάν υπάρχει καν τέτοιο μέτρο, εάν υπερβάλλουν ή εάν είναι, πράγματι, υποχρεωμένες να προχωρούν σε τέτοια «σκληρά» μέτρα περιορισμού του πληθυσμού και των ατόμων, προκειμένου να ελεγχθεί η εξελισσόμενη επιδημία του νέου κοροναϊού στη χώρα.

Με την Κίνα, λοιπόν, να αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της έναντι των πολιτών της, αλλά και έναντι της διεθνούς κοινότητας, λίγο πριν τις 2 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του εκτάκτου συμβουλίου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., η οποία είχε ξεκινήσει στις 11 π.μ. (ώρα Ελλάδας), στι Βρυξέλλες.

Μεταξύ των επειγόντων θεμάτων, τα οποία απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν το ενδεχόμενο να εμφανισθούν ανεπάρκειες στον εφοδιασμό των εθνικών συστημάτων Υγείας

σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα, εξαιτίας του γεγονότος ότι περιορίζονται ολοένα οι σχετικές εξαγωγές από την Κίνα.

Από τη δική του πλευρά, ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε με εμφανή αυτοπεποίθηση και έκδηλη ικανοποίηση το ευχάριστο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει, τουλάχιστον προς το παρόν, κρούσμα του νέου κοροναϊού.

Αναμένονται οι αναλυτικές δηλώσεις του Βασίλη Κικίλια από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν σε λίγη ώρα, καθώς και τα γραπτά συμπεράσματα του συμβουλίου των υπουργών Υγείας της Ε.Ε. για το θέμα.