Στη διαπραγματευτική τακτική που θα ακολουθήσει η Βρετανία στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για τη μελλοντική τους σχέση κατέληξε η αρμόδια Επιτροπή, που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

 Στην συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ρισί Σούνακ, ο υπουργός Εξωτερικών, Ντομινίκ Ραμπ, ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Μάικλ Γκοβ, και η γενική εισαγγελέας, Σουέλα Μπρέιβερμαν.

 Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται ότι θα αρχίσουν την επόμενη Δευτέρα. Με βάση τον προγραμματισμό, θα γίνουν δέκα γύροι συναντήσεων, μία ανά τρεις εβδομάδες, με προοπτική να καταλήξουν σε συμφωνία στα μέσα Οκτωβρίου. Οι συνομιλίες θα πραγματοποιούνται εναλλάξ σε Βρυξέλλες και Λονδίνο.

 «Πρωταρχικός στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου στις διαπραγματεύσεις είναι να διασφαλίσει την αποκατάσταση της οικονομικής και πολιτικής μας ανεξαρτησίας την 1η Ιανουαρίου του 2021. Στο τέλος αυτής της χρονιάς θα φύγουμε από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση και θα ανακτήσουμε τον έλεγχο των δικών μας νόμων και του εμπορίου» δήλωσε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.

 Το Λονδίνο πρόκειται να παρουσιάσει την στρατηγική του στις διαπραγματεύσεις, την Πέμπτη.

 Το Νο 10 ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαφυλάξει την αυτονομία της νομοθεσίας της χώρας. Τονίζει ότι η ΕΕ σεβάστηκε την αυτονομία του Καναδά και της Ιαπωνίας στις εμπορικές της συμφωνίες μαζί τους, καθώς και ότι προσέφερε μηδενικούς δασμούς στις ΗΠΑ, χωρίς τις δεσμεύσεις για ισότιμους όρους ανταγωνισμού που τώρα θέτει στην στρατηγική των διαπραγματεύσεών της με τη Βρετανία.