Στους 40 έχουν ήδη φθάσει οι νεκροί από τον νέο κοροναϊό SARS – COV 2 στις 18 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 2.100, με το 90% από αυτά να αφορούν την Ιταλία.
Συγκεκριμένα, δύο ακόμη νεκρούς από τον νέο κοροναϊό «μετρά» η Γαλλία και φθάνει τους 4, ενώ 1 νεκρό «μετρά» το Σαν Μαρίνο και 35 η Ιταλία.

Το πρωί σήμερα η Κομισιόν ανέβασε το επίπεδο του συναγερμού για τις χώρες της Ε.Ε. σε «υψηλό» από «μέτριο», ενώ συνεδριάζουν εκτάκτως την ερχόμενη Τετάρτη, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών των 27 και οι υπουργοί Υγείας της Ε.Ε. την ερχόμενη Παρασκευή.

Στη χώρα μας, επτά παραμένουν από το βράδυ του περασμένου Σαββάτου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, τα τρία εκ των οποίων νοσηλεύονται σε πολύ καλή κατάσταση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», δύο στο νοσοκομείο της Αθήνας «Σωτηρία» και δύο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν».

Επίσης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε σήμερα το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων και το τηλεφωνικό κέντρο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) και, μαζί με τον πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα, συνεχάρη τους εργαζόμενους για τις άοκνες προσπάθειές τους, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ζητούν τη βοήθειά τους σχετικά με ύποπτα για νέο κοροναϊό συμπτώματα.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει δεχθεί περισσότερες από 40.000 τηλεφωνικές κλήσεις, ενώ έχει συντονίσει τη διερεύνηση 504 υπόπτων κρουσμάτων της νόσου COVID – 19.
Τέλος, την οργή του κορυφαίου διεθνώς Έλληνα καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science (LSE) Ηλία Μόσιαλου η παραβίαση της απαγόρευσης, την οποία επέβαλε η κυβέρνηση στις καρναβαλικές εκδηλώσεις. Ο Ηλίας Μόσιαλος μίλησε για «ανευθυνότητα και γαϊδουριά», ιδίως έναντι των χρονίως πασχόντων συνανθρώπων μας, ενώ, πριν από λίγο, το υπουργείο Υγείας διεμήνυσε με νόημα, με ανακοίνωσή του, ότι τα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού αποτελούν «μέτρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης».