Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων Γιάνεζ Λέναρτσιτς, θα μεταβούν σήμερα στην Άγκυρα για να συζητήσουν με τον τούρκο πρόεδρος την κατάσταση των σύρων προσφύγων αλλά και τις συνέπειες των εχθροπραξιών στο Ιντλίμπ.

Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος αυτό έχει μεγάλη σημασία δεδομένου ότι προκάλεσε χθες εντύπωση η στάση του εκπροσώπου της Κομισιόν Πίτερ Στάνο ο οποίος δήλωσε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διαμορφώσουμε την ευρωπαϊκή αντίδραση και συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους εταίρους για να επιστρέψουμε στην ομαλότητα του τρόπου εφαρμογής αυτής της συμφωνίας πριν από την περασμένη Παρασκευή».

Ο ίδιος τόνισε όμως ότι αναγνωρίζει τις πιέσεις που δέχεται η Τουρκία, εξηγώντας ότι το πρόβλημα πρέπει να σταματήσει στη ρίζα του, η οποία είναι οι ένοπλες συγκρούσεις και ειδικά οι επιθέσεις κατά αμάχων από το καθεστώς Άσσαντ με την υποστήριξη της Ρωσίας.

Οι ευρωπαίοι εκπρόσωποι συνεχίζουν να μην καταδικάζουν ρητά την παραβίαση από τον Ερντογάν της συμφωνίας Τουρκίας-ΕΕ για το προσφυγικό.