Ο πιθανός αριθμός των ανθρώπων στη Βρετανία που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό κυμαίνεται μεταξύ 5.000-10.000, δήλωσε σήμερα ο κορυφαίος επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτή τη στιγμή καταμετράμε περίπου 590 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και περισσότεροι από 20 ασθενείς νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Εάν υπολογίσετε τι σημαίνει πραγματικά αυτό σε σχέση με τον συνολικό αριθμό, είναι πολύ πιθανότερο να έχουμε μεταξύ 5000-10.000 ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό αυτή τη στιγμή» επισήμανε.

«Βρισκόμαστε σε μια πορεία που μας δείχνει ότι είμαστε τέσσερις εβδομάδες πίσω από την Ιταλία και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες» συμπλήρωσε, καθώς, όπως τόνισε, η κορύφωση των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη Βρετανία ενδέχεται να γίνει σε 10 έως 14 εβδομάδες. «Πιστεύουμε ότι η κορύφωση ενδέχεται να απέχει 10 έως 14 εβδομάδες, ίσως και λίγο αργότερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως μετέδωσε το Reuters, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων Cobra, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η ασθένεια «συνεχίζει και θα συνεχίσει να εξαπλώνεται» και την αποκάλεσε ως «τη χειρότερη κρίση της δημόσιας υγείας αυτής της γενιάς». Όσοι έχουν υψηλή θερμοκρασία ή βήχα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι για επτά ημέρες, είπε.

«Θα εξαπλωθεί περαιτέρω» είπε ο Τζόνσον. «Πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας, ειλικρινής με τους Βρετανούς πολίτες, περισσότερες οικογένειες, πολλές περισσότερες οικογένειες θα χάσουν αγαπημένους τους πριν την ώρα τους».

Η χώρα δεν εξετάζει, προς το παρόν, να απαγορεύσει τις μαζικές συναθροίσεις ή να κλείσει τα σχολεία, επισήμανε ο επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης, ενώ σημείωσε πως τώρα βρίσκεται σε μια νέα φάση το σχέδιο δράσης, σε εκείνο της καθυστέρησης, το οποίο έχει καταρτίσει η βρετανική κυβέρνηση και το οποίο στοχεύει στο να καθυστερήσει την κορύφωση της κρίσης έως το καλοκαίρι, προκειμένου να άρει την πίεση από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Η βρετανική κυβέρνηση συστήνει σε οποιονδήποτε παρουσιάζει συμπτώματα, ακόμα και ελαφρά, να απομονώνεται για ένα διάστημα 7 ημερών.