Χαρακτηρίζοντας την επιδημία του κορονοϊού «τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα μας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε τη λήψη επιπρόσθετων έκτακτων μέτρων σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του ιού, καλώντας τους πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα ο Αυστριακός καγκελάριος κάλεσε τους πολίτες να μετακινούνται μόνο για ανεφοδιασμό σε τρόφιμα, καύσιμα, για να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον ή να πάνε στη δουλειά τους.

«Κάθε κοινωνική επαφή είναι επικίνδυνη (…) Πρέπει να προετοιμαστούμε να λειτουργήσουμε σε ρυθμούς έκτακτης ανάγκης από τη Δευτέρα», επεσήμανε σε σειρά συνεντεύξεων που παραχώρησε στον αυστριακό Τύπο ο Κουρτς.

Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα και άλλα μέτρα για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών σε δημόσιους χώρους: τα καφέ και τα εστιατόρια θα κλείσουν από την επόμενη εβδομάδα, όπως και οι αθλητικοί χώροι, ακόμη και οι υπαίθριοι, ενώ ήδη από την Παρασκευή ανακοινώθηκε το κλείσιμο όλων των μη απαραίτητων καταστημάτων.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του κοινοβουλίου σήμερα το πρωί ο Κουρτς δήλωσε πως «Έχουμε μπροστά μας μερικές απαιτητικές, δύσκολες και επίπονες εβδομάδες», την ώρα που η χώρα έχει ήδη καταγράψει περισσότερα από 800 κρούσματα του ιού SARS-CoV-2.

Εξάλλου η Αυστρία διεύρυνε σήμερα τον κατάλογο των χωρών με τις οποίες αναστέλλεται η αεροπορική σύνδεση: Βρετανία, Ολλανδία, Ρωσία και Ουκρανία, προστίθενται στη λίστα η οποία περιλαμβάνει ήδη την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ελβετία. Οι ταξιδιώτες από τις χώρες αυτές δεν θα γίνονται δεκτοί στην Αυστρία παρά μόνο αν παραμείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες ή διαθέτουν πρόσφατη ιατρική βεβαίωση για την κατάσταση της υγείας τους.