Τον κώδωνα του κινδύνου, κρούουν γιατροί από την Ουχάν, την πόλη - επίκεντρο του φονικού  κοροναϊού.

 Μάλιστα, οι Κινέζοι γιατροί επισημαίνουν τα ανησυχητικά σημάδια στην αντιμετώπιση της πανδημίας στους δυτικούς συναδέλφους τους.

 Το σημαντικότερο «λάθος» σύμφωνα με τους ίδιους είναι η ελλιπής προστασία του ιατρικού προσωπικού, η οποία οδηγεί σε επιμόλυνση μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών.

 Στην Ουχάν η μη κατανόηση της ασθένειας αρχικά και η έλλειψη προστατευτικού εξοπλισμού τις πρώτες εβδομάδες μετά το ξέσπασμα του ιού οδήγησε στη μόλυνση χιλιάδων ιατρών και νοσηλευτών την ώρα που περιέθαλπταν ασθενείς. Τουλάχιστον 46 εξ αυτών έχουν πεθάνει.

 «Οι ευρωπαϊοι συνάδελφοί μας κολλούν τον ιό κατά την καθημερινή τους εργασία και το ποσοστό είναι ανάλογο με εκείνο κατά την πρώτη περίοδο στην Ουχάν», δήλωσε o Γου Ντονγκ, καθηγητής γαστροεντερολογίας στο Peking Union Medical College Hospital, ο οποίος βρίσκεται στη Γουχάν. «Το ιατρικό προσωπικό πρέπει να προστατευτεί», είπε κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων, όπως αναφέρει το Bloomberg.

 Ο φόρος αίματος σε ιατρικό προσωπικό αποτελεί μια ανερχόμενη κρίση που αντιμετωπίζουν αρκετές δυτικές χώρες όπου ο ιός δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο.

 Από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιταλία, οι χώρες αντιμετωπίζουν έλλειψη σε ιατρικό εξοπλισμό, όπως μάσκες, την ώρα που το αυξανόμενο φορτίο ασθενών καταβάλλει γιατρούς και νοσηλευτές. Εντωμεταξύ, η εξαιρετικά μεταδοτική φύση του ιού σημαίνει ότι έχει παρουσιάσει ενδείξεις ότι μεταδίδεται με ασυνήθιστους τρόπους, όπως μέσα από τα μάτια.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα