Με τον αριθμό των θυμάτων που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κοροναϊό να φτάνει τις 10.049 και πάνω από 245.000 κρούσματα, σε 180 χώρες του κόσμου (από τις 195) ολόκληρος ο πλανήτης βρίσκεται σε καραντίνα.
Μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση του κοροναϊού και δεν υπάρχει χώρα που να μην παραλληρεί  στο πέρασμά του.

Μπορεί η Κίνα να ήταν το πρώτο και μεγάλο θύμα αυτής της πανδημίας όμως τα τελευταία 24ωρα έχει ελέγξει απόλυτα την εξάπλωσή του.

Στην Ευρώπη όμως όπως φαίνεται τώρα ξεκινά η κορύφωσης της τραγωδίας, με την Ιταλία να μετρά τις περισσότερες πληγές ενώ δυσοίωνο είναι το γεγονός πως αν και η πανδημία τη χτύπησε αργότερα από την Κίνα ήδη η ευρωπαϊκή χώρα την ξεπέρασε σε νεκρούς…

Αναλυτικότερα η Ιταλία μετρά πλέον 3.405 νεκρούς, με το τελευταίο 24ωρο μόνο να πεθαίνουν 427 άνθρωποι και 41.035 κρούσματα. Αντίστοιχα στην Κίνα οι νεκροί είναι 3.245.

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Ιταλία

Ακόμη και τα νεκροταφεία στην Λομβαρδία δεν μπορούν να κάνουν άλλες ταφές λόγω πληρότητας, με το Μπέργκαμο να βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση, καθώς εκεί έχουν χαθεί πάνω από 500 ζωές και χιλιάδες βρίσκονται στα νοσοκομεία με κρούσματα κορωνοϊού. Μία γυναίκα μάλιστα που έχασε τον πατέρα της, ξέσπασε με όσους δεν τηρούν τα μέτρα και δεν μένουν στα σπίτια τους.

464 τα κρούσματα στην Ελλάδα - Ανησυχία για τους θανάτους 

Σε 464 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, καθώς χθες το απόγευμα ανακοινώθηκαν 46 νέα κρούσματα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας , καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τα 72 κρούσματα είναι «ορφανά», δηλαδή απροσδιορίστου πηγής.

Σήμερα, Παρασκευή, κατέληξε ακόμα ένας από τους ασθενείς. Οι νεκροί ανέρχονται στους 8.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 78, εκ των οποίων οι 16 διασωληνωμένοι. Τα δεδομένα επιβεβαιώνουν πως τουλάχιστον 2-3.000 συμπολίτες μας έχουν μολυνθεί από τον ιό, είπε ο κ. Τσιόδρας. Επιβεβαίωσε τον θάνατο του 78χρονου στην Καστοριά. Όπως ανέφερε, τα ποσοστά θανάτων από τον κοροναϊό
 είναι υψηλότερα για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες.

                        Στα χνάρια της Ιταλίας βαδίζει η Ισπανία

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η κατάσταση στην Ισπανία όπου
ξεπέρασε σήμερα το όριο των 1.000 θανάτων, ενώ τα κρούσματα πλησιάζουν στα 20.000, με την χώρα να είναι, μετά την Ιταλία, στην χειρότερη κατάσταση από κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.

Η χώρα μετρά πλέον 1.002 νεκρούς από την επιδημία Cοvid-19 και σε εθνικό επίπεδο έχουμε 19.980 κρούσματα, με μία αύξηση 2.833 κρουσμάτων κατά το τελευταίο 24ωρο.

Η κυβέρνηση αποφάσισε χθες να κλείσει και τα ξενοδοχεία, ενώ ορισμένα από αυτά έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.



Ραγδαία εξάπλωση σε Τουρκία, Γαλλία

Στην Τουρκία, μέσα σε λίγα 24ωρα η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως τα κρούσματα έχουν ανέβει υπερβολικά. Εκεί που υπήρχαν ανησυχίες για το αν η κυβέρνηση Ερντογάν κρύβει την κατάσταση στην χώρα με τον κορωνοϊό, οι αρχές χθες ανακοίνωναν πως τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 359, διπλάσια σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, ενώ τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει ως τώρα την ζωή τους.


Στη Γαλλία, παρά τα αυστηρότατα μέτρα και τους χιλιάδες αστυνομικούς που βγήκαν στους δρόμους, οι αριθμοί των θυμάτων αυξάνονται με μεγάλη ταχύτητα. Αλλοι 108 πέθαναν χθες, ανεβάζοντας τον αριθμό στους 372, με τον Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει πως θα επενδυθούν 5 δισ.για τις έρευνες για το φάρμακο καταπολέμησης του ιού.


                                                        Ιράν - 1.433 οι νεκροί

Οι θάνατοι στο Ιράν από την επιδημία Covid-19 αυξήθηκαν κατά 149 το τελευταίο 24ωρο στους 1.433, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο, ενώ ο συνολικός αριθμός του κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.237 στα 19.644.
Το Ιράν είναι μία από τις μεγαλύτερες εστίες της πανδημίας εκτός της Κίνας, μαζί με την Ιταλία.

Βέλγιο - «Άλμα» έκανε ο αριθμός των θανάτων

Το Βέλγιο καταγράφει σήμερα 2.257 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού, έναντι 1.795 την προηγουμένη, ενώ ο αριθμός των θανάτων έκανε άλμα από τους 21 στους 37, ανακοίνωσε το εθνικό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως διευκρινίσθηκε, τα δύο τρίτα των 462 νέων κρουσμάτων καταγράφηκαν στη Φλάνδρα, τον ολλανδόφωνο βορρά του Βελγίου, όπου ζει η πλειονότητα του πληθυσμού αυτής της χώρας των 11,4 εκατομμυρίων κατοίκων.



ΗΠΑ: Πάνω από 200 νεκροί, 540 νέα κρούσματα


Στις ΗΠΑ, τα πράγματα δείχνουν πλέον να είναι πάρα πολύ σοβαρά. Χθες, Πέμπτη, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, ανακοίνωσε  ότι θέτει ολόκληρη την Καλιφόρνια και τα 40 εκατομμύρια των κατοίκων της σε καραντίνα.

Οι Αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως και επίσημα υπάρχουν κρούσματα και στις 50 Πολιτείες, ενώ το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν άλλα 540, καθώς και 10 θάνατοι. Ο αριθμός των θυμάτων στη χώρα έφτασε τους 218, ενώ τα κρούσματα στα 14.329.


Μεταξύ αυτών μάλιστα και αστέρες του NBA από τις ομάδες των Λος Αντζελες Λέικερς και των Μπόστον Σέλτικς. Με την κατάσταση να δείχνει πιο σοβαρή από ποτέ, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια αποφάσισε να θέσει σε καραντίνα όλη την Πολιτεία, καθώς φοβούνται πως οι αριθμοί θα αυξηθούν δραματικά τα επόμενα 24ωρα. Την ίδια στιγμή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βγάζει ακόμη πιο αυστηρές ειδοποιήσεις στους Αμερικανούς πολίτες, λέγοντάς τους να επιστρέψουν στην χώρα άμεσα, όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό.

Αυστηρά μέτρα παίρνουν ωστόσο και άλλες χώρες στην Αμερική. Στην Αργεντινή είναι σε ισχύ η καραντίνα σε όλη την χώρα, ενώ στην Κολομβία έχει βγει ακόμη και ο στρατός στους δρόμους. Η Βραζιλία ανακοίνωσε πως απαγορεύονται πλέον οι πτήσεις στη χώρα από την Ευρώπη και την Ασία, ενώ στο Μεξικό βρέθηκαν άλλα 164 κρούσματα και η κυβέρνηση ζητά να έρθει σε επαφή με τις ΗΠΑ, συζητώντας την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών και μεγαλύτερου ελέγχου στα σύνορα.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, μετά και τα τελευταία κρούσματα, καθώς μέσα σε 24ωρο ο αριθμός των θανάτων έφτασε τους 10.030 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 244.523, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Χώρες, πόλεις και άνθρωποι μπαίνουν σε καραντίνα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το πρωί της Παρασκευής, με βάση τα στατιστικά στοιχεία του πανεπιστημίου, η Ιταλία καταγράφει 3.405 νεκρούς και 41.035 κρούσματα, η Ισπανία 833 θανάτους και 18.077 κρούσματα, η Γερμανία 44 νεκρούς και 15.320 επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι ΗΠΑ 205 νεκρούς και 14.250 κρούσματα. Η Κίνα, η οποία το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει μικρή ανάπτυξη κρουσμάτων, έχει 3.252 θανάτους και 81.199 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Το Ιράν έφτασε τους 1.284 νεκρούς και τα 18.407 κρούσματα.

Στη Μαλαισία ο στρατός θα αναπτυχθεί στους δρόμους της χώρας από την Κυριακή για να συνδράμει στο έργο της κυβέρνησης, καθώς αυξάνονται ραγδαία οι θάνατοι και τα κρούσματα, όπως σε Ταϊλάνδη, Μεξικό, Αίγυπτος, Νέα Ζηλανδία, Περού, Αργεντινή, η οποία τίθεται σε «προληπτική και υποχρεωτική» καραντίνα, σε Βραζιλία που απαγορεύει για έναν μήνα την είσοδο στους ταξιδιώτες από την Ευρώπη και την Ασία και στις ΗΠΑ, όπου υπό περιορισμό τίθεται ολόκληρη η Καλιφόρνια — η πολυπληθέστερη πολιτεία.

Στην Αϊτή κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στον Παναμά αναστέλλονται οι διεθνείς επιβατικές πτήσεις και στην Ισπανία κλείνουν όλα τα ξενοδοχεία.

Αναλυτικότερα:

Στους δρόμους ο στρατός της Μαλαισίας

Η κυβέρνηση της Μαλαισίας αποφάσισε να αναπτύξει τις ένοπλες δυνάμεις από μεθαύριο Κυριακή για να συνδράμουν τις προσπάθειες της αστυνομίας να περιφρουρήσει την εφαρμογή των αυστηρών περιορισμών που επιβλήθηκαν στην κίνηση των προσώπων για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η ανακοίνωση που έκανε η Κουάλα Λουμπούρ σήμερα ακολουθεί τους περιορισμούς στα ταξίδια στο εξωτερικό, στις μετακινήσεις στο εσωτερικό και σε μεγάλο μέρος κάθε εμπορικής δραστηριότητας αυτή την εβδομάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε αλματωδώς στα 900, με δύο θανάτους.

Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις συνδέονται με μια θρησκευτική εκδήλωση στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 16.000 μουσουλμάνοι, Μαλαίοι και ξένοι, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Κίνα: 39 ασθενείς έφθασαν από το εξωτερικό, τρεις νέοι θάνατοι

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορονοϊού ως τα μεσάνυχτα χθες Πέμπτη, όμως ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι έφθασαν στη χώρα μολυσμένοι από τον SARS-CoV-2 στο εξωτερικό ανήλθε σε 39, τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Από τα κρούσματα που «εισήχθησαν» στη χώρα, κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, τα 14 εντοπίστηκαν στην Γκουανγκντόνγκ, 8 στη Σαγκάη και 6 στο Πεκίνο, σύμφωνα με τα δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε τα 80.967. Ο απολογισμός των νεκρών της πανδημίας, που ξέσπασε τον Δεκέμβριο στην μεγαλούπολη Ουχάν, πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι της κεντρικής Κίνας, ανερχόταν σε 3.248 ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξημένος κατά τρεις από την προηγουμένη.

50 νέα κρούσματα στην Ταϊλάνδη, 322 συνολικά

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης κατέγραψαν 50 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον σε 322, γνωστοποίησε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, διευκρινίζοντας πως η πλειονότητά τους εντοπίζεται στην πρωτεύουσα της χώρας, την Μπανγκόκ.

Οι 41 από τους ανθρώπους που μολύνθηκαν είχαν έρθει σε επαφή με προηγούμενα κρούσματα, ενώ ο ένας από τους υπόλοιπους εννιά είχε έρθει σε επαφή με ξένους, εξήγησε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ελέγχου ασθενειών της Ταϊλάνδης.

Η χώρα κατέγραψε έναν θάνατο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19, ενώ στον αντίποδα σε 43 περιπτώσεις οι άνθρωποι που είχαν μολυνθεί θεραπεύτηκαν κι επέστρεψαν στα σπίτια τους. 278 συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Τρεις οι θάνατοι στο Περού

Οι αρχές του Περού κατέγραψαν χθες Πέμπτη τους πρώτους τρεις θανάτους εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ η κυβέρνηση έκανε λόγο για μεγάλη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, στα 234, στη χώρα των Άνδεων.

Οι δύο από τους ανθρώπους που υπέκυψαν ήταν ηλικίας 47 και 69 ετών και είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Ισπανία, ανέφερε το υπουργείο Υγείας. Το ένα από τα θύματα έπασχε από άσθμα και προβλήματα υγείας που οφείλονταν στην παχυσαρκία. Το τρίτο θύμα ήταν 78χρονος με «ιστορικό αρτηριακής υπέρτασης», που εισήχθη σε νοσοκομείο την Τρίτη σε κατάσταση αναπνευστικής ανεπάρκειας. Δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Η κυβέρνηση του προέδρου Μαρτίν Βισκάρα επέβαλε προχθές Τετάρτη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, από τις 20:00 ως τις 05:00, για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας, ενώ διέταξε υποχρεωτικό περιορισμό κατ’ οίκον για τα 32 εκατομμύρια κατοίκους της χώρας για 15 ημέρες. Η Λίμα έκλεισε εξάλλου όλα τα σύνορα και τα αεροδρόμια της χώρας.

Σε «προληπτική και υποχρεωτική» καραντίνα ολόκληρη η Αργεντινή

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες έδωσε εντολή χθες Πέμπτη [τοπική ώρα· το πρωί σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας] να τεθεί ολόκληρη η χώρα σε «προληπτικό και υποχρεωτικό» περιορισμό ως την 31η Μαρτίου, για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Είναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι φροντίζουμε την υγεία των Αργεντινών», τόνισε ο πρόεδρος Φερνάντες κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του, επιβεβαιώνοντας πως το μέτρο του περιορισμού ισχύει από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ως την 31η Μαρτίου και ότι οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν να προμηθεύονται βασικά αγαθά όπως τρόφιμα και φάρμακα.

Το μέτρο έχει σκοπό η πανδημία «να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο βλαπτική για την οικονομία» της Αργεντινής, πρόσθεσε ο πρόεδρος, που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης από το 2001.

Οι υγειονομικές αρχές της Αργεντινής κατέγραφαν 128 κρούσματα μόλυνσης και τρεις θανάτους εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 ως χθες. Το Μπουένος Άιρες ήδη έκλεισε τα σύνορα για 15 ημέρες και ανέστειλε τις πτήσεις προς και από χώρες που πλήττονται από την πανδημία.

Η Βραζιλία απαγορεύει για έναν μήνα την είσοδο σε Ευρώπη και Ασία

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι από τη Δευτέρα κλείνει τα σύνορα για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Ευρώπη, την Αυστραλία και χώρες της Ασίας, για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η απαγόρευση, που θα ισχύσει για έναν μήνα, αφορά επιβάτες πτήσεων που αναχωρούν από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) — δηλαδή τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία — καθώς επίσης και από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τη Μαλαισία, αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της Βραζιλίας ή δεν έχουν σοβαρούς επαγγελματικούς ή οικογενειακούς λόγους να μπουν στη βραζιλιάνικη επικράτεια, διευκρινίζεται σε κοινή υπουργική απόφαση.

Ο υπουργός Υγείας Λουίς Ενχίκε Μαντέτα δήλωσε χθες ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται «μαζικά» στις περισσότερες περιοχές της Βραζιλίας και προέβλεψε ότι η εικόνα θα γίνει πιο καθαρή την προσεχή εβδομάδα.

Η Βραζιλία κατέγραψε τον έβδομο θάνατο εξαιτίας του κορονοϊού χθες Πέμπτη, ενώ νωρίτερα το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων πλέον έχει αυξηθεί σε 621, ή κατά 193 από την προηγουμένη.

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος μέχρι πρότινος προτιμούσε να υποβαθμίζει την κρίση και μίλαγε περί «υστερίας», σημείωσε χθες πως αναμένει η πανδημία να φθάσει στην κορύφωσή της στη χώρα του σε τρεις ως τέσσερις μήνες και πρόσθεσε πως προβλέπει πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί σε έξι ως επτά μήνες.

ΗΠΑ: Σε καραντίνα η Καλιφόρνια

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι θέτει ολόκληρη την πολιτεία και τα 40 εκατομμύρια των κατοίκων της σε καραντίνα για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Το ίδιο μέτρο είχε ανακοινώσει λίγη ώρα νωρίτερα ο δήμαρχος της καλιφορνέζικης μεγαλούπολης του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι, «για να σωθούν ζωές», καθώς ο ιός SARS-CoV-2 συνεχίζει να εξαπλώνεται, με την ομάδα μπάσκετ Λος Άντζελες Λέικερς να επιβεβαιώνει νωρίτερα χθες ότι δύο παίκτες της έχουν μολυνθεί.

Τουλάχιστον 14.250 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί πως μολύνθηκαν και τουλάχιστον 205 έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19, οι περισσότεροι στην πολιτεία Ουάσινγκτον και στη Νέα Υόρκη.

Μεξικό: 164 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στο Μεξικό ανήλθε χθες Πέμπτη σε 164, από 118 μία ημέρα νωρίτερα, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, μία ημέρα αφού σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα.

Οι κυβερνήσεις του Μεξικού και των ΗΠΑ συζητούν την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών στην προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης της πανδημίας, ανέφερε παράλληλα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Δύο πηγές προσκείμενες στην αμερικανική κυβέρνηση δήλωσαν πως οι περιορισμοί ίσως επιβληθούν από σήμερα Παρασκευή και θα είναι παρόμοιοι με αυτούς που τέθηκαν εφαρμογή στα σύνορα των ΗΠΑ με τον Καναδά.

Δύο κρούσματα στην Αϊτή, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πάμπτωχη χώρα της Καραϊβικής μετά τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό, κλείνοντας τα σύνορα και επιβάλλοντας νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο Μοΐζ τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλα τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τα σύνορα της πιο φτωχής χώρας του δυτικού ημισφαιρίου θα κλείσουν από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης για τους ανθρώπους, πάντως θα επιτρέπεται η διέλευση εμπορευμάτων.

Σχολεία, πανεπιστήμια, χώροι λατρείας και βιομηχανικά πάρκα θα κλείσουν και θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 20:00 μέχρι τις 05:00 από σήμερα Παρασκευή, πρόσθεσε. Απαγορεύονται επίσης οι συγκεντρώσεις περισσοτέρων από 10 ανθρώπων, δημόσιες ή ιδιωτικές.

Η Αϊτή ήταν μέχρι χθες μια από τις τελευταίες χώρες στην Καραϊβική Θάλασσα που δεν είχαν καταγράψει κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Οι αρχές είχαν ήδη αναστείλει τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη, τον Καναδά και τη Λατινική Αμερική και έθεσαν σε εφαρμογή περιοριστικά μέτρα στα σύνορα με τη Δομινικανή Δημοκρατία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο μισός και πλέον πληθυσμός της Αϊτής ζει κάτω από το επίσημο όριο της φτώχειας, δεν έχει δηλαδή εισόδημα υψηλότερο από 2,41 δολάρια την ημέρα, κατά δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η χώρα μόλις άρχιζε να συνέρχεται από το ξέσπασμα επιδημίας χολέρας που κράτησε εννιά χρόνια και σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη — κυανόκρανοι των οποίων κατηγορήθηκαν πως προκάλεσαν την επιδημία — στοίχισε τη ζωή σε περίπου δέκα χιλιάδες ανθρώπους.

Έντεκα νέα κρούσματα στη Νέα Ζηλανδία

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέγραψαν 11 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, με το σύνολο των ασθενών να ανέρχεται πλέον σε 39 στη χώρα αυτή. Κανένας από τους 11 ανθρώπους που επιβεβαιώθηκε πως μολύνθηκαν δεν χρειάστηκε να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Τέθηκαν σε περιορισμό κατ’ οίκον.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων και περιμένουμε ότι θα υπάρξουν κι άλλα, δοθείσης της ταχύτατα εξελισσόμενης κατάστασης διεθνώς», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας, ο Δρ. Άσλεϊ Μπλούμφιλντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Παναμάς: 137 κρούσματα, αναστέλλονται οι διεθνείς επιβατικές πτήσεις

Οι αρχές του Παναμά έχουν καταγράψει 137 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ, αριθμό σημαντικά αυξημένο από τα 109 της προηγουμένης.

Ο πρόεδρος της χώρας Λαουρεντίνο Κορτίσο γνωστοποίησε πως αναστέλλονται για έναν μήνα όλες οι επιβατικές διεθνείς πτήσεις, από τις 23:59 της Κυριακής [τοπική ώρα· 05:59 της Δευτέρας ώρα Ελλάδας], στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο πρόεδρος της χώρας όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην κεντρική Αμερική — ένας θάνατος μέχρι χθες — διευκρίνισε ότι οι εμπορευματικές πτήσεις, οι πτήσεις για ανθρωπιστικούς σκοπούς και οι πτήσεις εσωτερικού θα συνεχιστούν κανονικά «μέχρι νεοτέρας διαταγής».

Η Ισπανία κλείνει όλα τα ξενοδοχεία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας, χώρας που βρίσκεται στην τέταρτη θέση στον κατάλογο αυτών που έχουν δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, διέταξε να κλείσουν όλα τα ξενοδοχεία στην επικράτεια, μέτρο που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Το μέτρο προβλέπει την «αναστολή» της λειτουργίας «όλων των ξενοδοχείων (...), των τουριστικών και άλλων καταλυμάτων για σύντομες διαμονές (...) σε όλη την επικράτεια».

Αρχής γενομένης από την Πέμπτη, τα ξενοδοχεία στην Ισπανία, τον δεύτερο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό σε παγκόσμιο επίπεδο, καλούνται να κλείσουν για επτά εργάσιμες ημέρες για να ανασχεθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Τα μοναδικά ξενοδοχεία που μπορούν να μείνουν ανοικτά είναι αυτά της διαμονής μακράς διάρκειας, με προϋπόθεση όμως πως διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές ώστε οι φιλοξενούμενοί τους να μπορούν να τηρούν τον σχεδόν απόλυτο περιορισμό που επιβάλλεται το τρέχον διάστημα σε όλη τη χώρα.

Η Ισπανία κατατάσσεται δεύτερη στην Ευρώπη και τέταρτη στον πλανήτη μεταξύ αυτών που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία, με 833 νεκρούς και 18.077 μολυσμένους.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σάββατο, θέτοντας σε εφαρμογή δρακόντεια μέτρα για την παραμονή ολόκληρου του πληθυσμού σε περιορισμό.

Αίγυπτος: Επτά πλέον τα θύματα και 256 τα κρούσματα από κορονοϊό

Ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη μάχη κατά του κορονοϊού, ανεβάζοντας σε επτά τα θύματα από τον φονικό ιό στην Αίγυπτο. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε απόψε 46 νέα κρούσματα από κορονοϊό, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 256. Ανάμεσα στα 46 νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από τις αρμόδιες αρχές, οι 42 είναι Αιγύπτιοι και οι υπόλοιποι 4 αλλοδαποί, όλοι τους σχετιζόμενοι με προηγούμενες γνωστές περιπτώσεις κρουσμάτων.

Ο νέος θάνατος αφορά έναν άνδρα 68 ετών που πέθανε σε νοσοκομείο αναφοράς, στην Γκίζα, στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Πάντως, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Χάλιντ Μεγκάχεντ, ο αριθμός των ασθενών με κορoνoϊό των οποίων η επανεξέταση είχε αρνητικά αποτελέσματα, έφτασε τις 42 περιπτώσεις. Παράλληλα, μέχρι τώρα ανάρρωσαν πλήρως 28 άτομα.





ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα