Δύσκολες στιγμές περνούν οι κάτοικοι του Ζάγκρεμπ και των γύρω περιοχών από πολύ νωρίς το πρωί της Κυριακής, λόγω των δυο ισχυρών σεισμών, 5,3 και 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που «χτύπησαν» τη χώρα, λίγα χιλιόμετρα βόρεια της κροατικής πρωτεύουσας.

Η πιο δυνατή από τις δυο δονήσεις, είχε διάρκεια περίπου 10 δευτερολέπτων, τα οποία ήταν αρκετά για να προκαλέσουν καταστροφές μέσα στην πόλη, ενώ υπάρχουν και τραυματισμοί πολιτών.

Μάλιστα, στα νοσοκομεία της πόλης έχουν υποχρεωθεί να βγάλουν κρεβάτια για τους τραυματίες σε υπαίθριους χώρους, καθώς υπάρχει αυξημένη κίνηση και περιορισμένος χώρος, λόγω και των κρουσμάτων κοροναϊού.
Ένα 15χρονο αγόρι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Ζάγκρεμπ από τον σεισμό που σημειώθηκε σήμερα το πρωί πολύ κοντά στην κροατική πρωτεύουσα, σύμφωνα με αξιωματούχο νοσοκομείου.

Άλλος ένας ανήλικος τραυματίστηκε σοβαρά από τον σεισμό αυτόν, ο οποίος προκάλεσε επίσης πυρκαγιές και διακοπές ρεύματος σε τμήματα της πρωτεύουσας της Κροατίας, σύμφωνα με νοσοκομειακές υπηρεσίες και υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών.

Ο Ζάρκο Ράσιτς, επικεφαλής Ινστιτούτου Ιατρικής Επειγόντων Περιστατικών, ένα παιδιατρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας, δήλωσε ότι ο 15χρονος που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση βρέθηκε από ομάδα των επειγόντων περιστατικών στα ερείπια κτιρίου που είχε καταρρεύσει.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι άλλος ένας ανήλικος εισήχθη επίσης στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι που υπέστη από την κατάρρευση οροφής. Ο Ράσιτς δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τις ταυτότητες των τραυματιών.

Οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για των δυνατότερο σεισμό τον τελευταίων 140 χρόνων.
croatia1