Ξεκίνησαν οι ανακοινώσεις για τον αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας και την απαγόρευση κάθε άσκοπης μετακίνησης πολιτών σε όλη την επικράτεια, στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλάισιο του να μειωθεί η μετάδοση του ιού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απαγόρευση κάθε περιττής και άσκοπης μετακίνησης των πολιτών για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
«Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται για όσους εργάζονται, για επίσκεψη σε γιατρό ή στο φαρμακείο, μετάβαση σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, μετάβαση για παροχή βοήθειας, μετάβαση για τελετή», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός Γενικής προστασίας πρόσθεσε: «Η εύκολη μετάβαση του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδας αλλά και το σύστημα υγείας. Η κατάσταση άλλων χωρών μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση με ρητές εξαιρέσεις σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατά ασφαλής στο σπίτι μας. Ηταν αναγκαίο να γίνει τώρα.

Τίθεται σε ισχύ από την Δευτέρα 23/03 στις 6 το πρωί ως τις 6 Απριλίου τις 6 το πρωί και αφορά όλη την ελληνική επικράτεια. Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται σε πολίτες για την μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες και μόνο. Μετάβαση σε φαρμακείο ή σε γιατρό. Μετάβαση σε μαγαζί προμήθειας αγαθών. Μετάβαση στην τράπεζα. Κίνηση για παροχή βοήθειας ανθρώπων που είναι σε ανάγκη. Σωματική άσκηση ατομικά ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Παράλληλα, σε κάθε όχημα επιτρέπεται μόνο οδηγός και ως ένα άτομο. Δύο άτομα στο κάθε όχημα συνολικά.

Για την κίνησή του ο πολίτης θα έχει δυο τύπους εγγράφου. Ο τύπος «Α» και πρόκειται για κίνηση προς την εργασία και ο τύπος «Β» που πρόκειται για όλες τις άλλες περιπτώσεις».

Υπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις:

Οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν για μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής.
Εξαιρούνται επίσης, κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επίσης από το πρωί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «θα μπορούν να βρίσκονται στο δρόμο μόνον όσοι κινούνται προς και από την εργασία τους. Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα. Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα. Και, όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους. Τέλος, επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα».

Συνοπτικά ποιοι μπορούν να μετακινούνται

Από αύριο στις 6 το πρωί επιτρέπεται να μετακινηθούν:

1. Μετάβαση από και προς στην εργασία για τις εργάσιμες ώρες μόνο.
2 Μετάβαση στον γιατρό ή τον φαρμακοποιό.
3. Μετάβαση για είδη πρώτης ανάγκης και τράπεζες.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5. Μετάβαση σε τελετές (π.χ. γάμος ή κηδεία).
6. Μετακίνηση με κατοικίδιο ζώο ή για μεταφορά και ασκηση εξω ατομικά ή άνα δύο άτομα με απόσταση
7. Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μετάβασης μόνιμης κυκλοφορίας με οδηγό και έως ένα άτομο στο κάθε όχημα.



Από τους περιορισμούς εξαιρούνται:
τα μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής,

Κρατικοί λειτουργοί

Όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων.


Βγαίνουμε από το σπίτι μόνο για 6 λόγους:
-Φαρμακείο, γιατρό
-Σούπερ μάρκετ
-Τράπεζα
-Παροχή βοήθειας
-Τελετή (υπό όρους)
-Σωματική άσκηση, κατοικίδιο (υπό όρους)

Πάντα μαζί μας η ταυτότητά μας μαζί με τα έγγραφα:
- Ή θα έχουμε έγγραφο- βεβαίωση τύπου Α από τον εργοδότη με ονοματεπώνυμο, τόπο κατοικίας και ωράριο.
- Για τις άλλες περιπτώσεις πχ σούπερ μάρκετ οι πολίτες θα συμπληρώνουν βεβαίωση τύπου Β με ονοματεπώνυμο τόπο προορισμού και αιτία