Καμπανάκι κινδύνου σημαίνει κορυφαίος επιστήμονας για τον απολογισμό των νεκρών στη Βρετανία από κορονοϊό, προειδοποιώντας πως είναι πιθανό να έχει η χώρα τις μεγαλύτερες απώλειες στην Ευρώπη, μεγαλύτερες κι από την Ιταλία ή την Ισπανία.

Ο Jeremy Farrar, ειδικός λοιμωξιολόγος, επικρίνει και την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να σταματήσει νωρίς τα τεστ, λέγοντας πως αυτά θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει στο ΕΣΥ ένα «μαξιλάρι» 6-8 εβδομάδων για να προετοιμαστεί για «συρροή» θυμάτων της Covid-19.

Ο διευθυντής του Wellcome Trust είπε στο BBC: «Οι αριθμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Και ναι, η Βρετανία είναι πιθανό να είναι σίγουρα μία από τις χώρες που θα πληγούν περισσότερο, αν όχι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο, από τον κορονοϊό στην Ευρώπη.


Οι νεκροί έφτασαν χθες τους 10.612 στη χώρα. Η Ισπανία έχει 16.972 θανάτους και η Ιταλία λίγο κάτω από 19.500.

Ερωτηθείς ωστόσο εάν συμφωνεί με την ανάλυση του Sir Jeremy, ο υπουργός Εμπορίου Alok Sharma είπε πως οι χώρες είναι σε διαφορετικές τροχιές.

Μιλώντας στο Sky News τόνισε: «Η συμβουλή που έχουμε δώσει στους πολίτες, να μείνουν σπίτι, είναι ακριβώς επειδή θέλουμε να διασφαλίσουμε πως θα επιπεδοποιήσουμε την καμπύλη, πως ο ρυθμός εξάπλωσης δεν αυξάνεται και πως τελικά σώζονται ζωές. Βλέπουμε αυτά τα μέτρα να αρχίζουν να αποδίδουν αλλά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να έχουμε οδηγία από το Sage» (το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων της βρετανικής κυβέρνησης).