Στο Παρίσι "ξεκλειδώνουν" τα λουκέτα της αγάπης
Καμπάνια στην Πόλη του Φωτός για την απαγόρευση της γέφυρας
Την απαγόρευση των «κλειδαριών αγάπης» που κοσμούν τις γέφυρες του Παρισιού ζητούν δύο Αμερικανίδες που ζουν μόνιμα στην «Πόλη του Φωτός» με το αιτιολογικό ότι απειλούν σοβαρά την υποδομή της γαλλικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Guardian», οι κλειδαριές αυτές φέρουν χαραγμένα τα αρχικά των ερωτευμένων ζευγαριών, κυρίως των τουριστών, που τις τοποθετούν επάνω στις γέφυρες αφού πρώτα πετάξουν μακριά το κλειδί για να υποδηλώσουν την αιώνια αγάπη του ζευγαριού.
Ωστόσο, δύο Αμερικανίδες ηγούνται της καμπάνιας «No Love Locks» (Οχι στις κλειδαριές αγάπης) που ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο υποστηρίζοντας ότι οι γέφυρες του Παρισιού δεν θα αντέξουν το βάρος των περίπου 700.000 ερωτικών κλειδαριών ενώ απειλούν με τραυματισμό όσους διασχίζουν με ποταμόπλοια τον ποταμό Σικουάνα. Οι «κλειδαριές αγάπης» τοποθετήθηκαν αρχικά από ερωτευμένα ζευγαράκια στις πεζογέφυρες «Pont des Arts» και «Pont de l' Archeveche» και σιγά σιγά επεκτάθηκαν και στις υπόλοιποις γέφυρες που διασχίζουν τον γαλλικό ποταμό, ακόμη και έξω από το κέντρο του Παρισιού.
Οι αρχές εκτιμούν ότι μόνο στην πεζογέφυρα «Pont des Arts», το συνολικό βάρος τους ξεπερνά τους 93 τόνους. «Κάθε δύο εβδομάδες οι αρχές της πόλης αντικαθιστούν την κατασκευή όπου τοποθετούνται οι κλειδαριές και δύο εβδομάδες μετά είναι και πάλι γεμάτη. «Δυστυχώς, η απαγόρευσή τους είναι η μόνη λύση», υποστηριζει η Ανσέλμο, η μία εκ των εμπνευστών της καμπάνιας.
Η ίδια υποστηρίζει στη βρετανική εφημερίδα, πως ήδη έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 1.700 υπογραφές που τάσσονται υπέρ της απαγόρευσης των «κλειδαριών αγάπης».
Πολλοί Παριζιάνοι συμμερίζονται τις ανησυχίες των δύο Αμερικανίδων επισημαίνοντας ότι οι τουρίστες που διασχίζουν με ποταμόπλοια τον Σικουάνα, κινδυνεύουν να πέσει στο κεφάλι τους κάποιο από τα βαριά αντικείμενα που κρέμονται στις γέφυρες.
Στην επίσημη ιστοσελίδα της πόλης, οι αρχές προτείνουν μία εναλλακτική ιδέα, τις ψηφιακές κλειδαριές αγάπης. «Αν η παράδοση αυτή συνεχίαει να αυξάνει σε δημοφιλία και προκαλέσει υπερβολική ζημιά στα μνημεία της πόλης, θα αναζητηθούν λύσεις σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος», υποστηρίζει η επίσημη ιστοσελίδα του Παρισιού.