Τα εχθρικά αισθήματα για την Κίνα έχουν εκτοξευθεί στο υψηλότερο σημείο από την εποχή της εξέγερσης της Τιεν Αν Μεν, αποκαλύπτει εσωτερικό έγγραφο που παρουσιάστηκε στην ηγεσία της χώρας.

Χαρακτηριστικά, άνθρωπος με γνώση της έκθεσης είπε στο πρακτορείο Reuters ότι αρκετοί στις μυστικές υπηρεσίες ασφαλείας κάνουν λόγο για την κινεζική εκδοχή του «τηλεγραφήματος Νόβικoφ», του τηλεγραφήματος που είχε συντάξει το 1946 ο Ρώσος πρέσβης στην Ουάσιγκτον Νικολάι Νόβικoφ. Το απόρρητο έγγραφο επισήμαινε τους κινδύνους των αμερικανικών στρατιωτικών και οικονομικών φιλοδοξιών την επομένη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η έκθεση η οποία παραδόθηκε τον Απρίλιο στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ από το υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, το Πεκίνο αντιμετωπίζει ένα κύμα αντικινεζικών αισθημάτων με κύριο εκφραστή τις ΗΠΑ.

Η έκθεση συντάχθηκε από το Κινεζικό Ινστιτούτο των Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων, το οποίο σχετίζεται με το Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας, τον κορυφαίο οργανισμό των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας.

Όπως σημειώνει το Reuters, ο βαθμός στον οποίο η αυστηρή αξιολόγηση αντανακλά και τις πεποιθήσεις της κινεζικής ηγεσίας δεν κατέστη δυνατό να εξακριβωθεί.

Η έκθεση καταλήγει με το συμπέρασμα ότι η Ουάσιγκτον βλέπει την άνοδο της Κίνας ως μίας απειλή τόσο οικονομικά, όσο και σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας, και ότι οι ΗΠΑ στοχεύουν να υπονομεύσουν την δημόσια εμπιστοσύνη του κυβερνώντος κομμουνιστικού κόμματος.