Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προσκάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να συμμετάσχει στις εργασίες της τρίτης Παγκόσμιας συνάντησης κορυφής με θέμα τα εμβόλια, την οποία η Βρετανία διοργανώνει στο διάστημα 3-4 Ιουνίου με την μορφή τηλεδιάσκεψης.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βρετανικό πρωθυπουργικό γραφείο στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS από το Λονδίνο.

Η επέτειος για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Κατά την πρώτη τηλεφωνική τους συνομιλία συνεχάρησαν ο ένας τον άλλον για την 75η επέτειο της νίκης επί του φασισμού, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε το ανδραγάθημα των ναυτών του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια της συνεργασίας των δύο χωρών την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, χάρη στους οποίους όπως είπε, ο σοβιετικός στρατός μπόρεσε να εφοδιασθεί με τα αναγκαία πολεμοφόδια.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός «εξέφρασε εκ μέρους του βρετανικού λαού την ευγνωμοσύνη του για την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και των Ενόπλων Δυνάμεων της, στην επίτευξη της Νίκης επί του κοινού εχθρού», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Επίσης κατά την διάρκεια της συνομιλίας «επισημάνθηκε ότι η στρατιωτική συνεργασία εκείνων των ετών αναβιώνει την σημασία των κοινών προσπαθειών στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών, μια εκ των οποίων είναι η πανδημία του κορονοϊού»,

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να αποκαταστήσουν τον διάλογο και την συνεργασία σε διμερή ζητήματα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου, στην οποία ωστόσο δεν διευκρινίζεται με τίνος πρωτοβουλία έγινε η τηλεφωνική συνομιλία.

Η σημερινή τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Τζόνσον είναι η πρώτη αφότου ο Τζόνσον ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας του στις 24 Ιουλίου του 2019. Τότε ο Ρώσος πρόεδρος του είχε αποστείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα. Τον Ιανουάριο είχαν μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Λιβύη, που είχε πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο. Στις 7 Απριλίου ο Ρώσος πρόεδρος με τηλεγράφημα του εύχονταν καλή ανάρρωση στο Βρετανό πρωθυπουργό που είχε νοσήσει από τον κορονοϊό.