Πέντε ναυτικοί ανάμεσά τους ένας υπήκοος της Ισημερινής Γουινέας και τρεις υπήκοοι Ρωσίας- απήχθησαν σε επιθέσεις εναντίον δύο εμπορικών πλοίων στα χωρικά ύδατα της Ισημερινής Γουινέας, μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της αφρικανικής χώρας και ανακοίνωσε η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας χθες Δευτέρα.

«Τα ξημερώματα της 9ης Μαΐου, διαπράχθηκαν δύο επιθέσεις πειρατών εναντίον εμπορικών πλοίων» και «οι πειρατές έφυγαν παίρνοντας ομήρους πέντε μέλη των πληρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ξένων και ενός πολίτη της Ισημερινής Γουινέας», ανέφερε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας την οποία επικαλέστηκε το δημόσιο ραδιόφωνο.

Άλλοι δύο ξένοι ναυτικοί τραυματίστηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των επιθέσεων και νοσηλεύονται στην κλινική Paz του Μαλαμπό, κατά τις ίδιες πηγές.

Η ρωσική πρεσβεία στη Γιαουντέ, που είναι αρμόδια για την κάλυψη της Ισημερινής Γουινέας, διευκρίνισε χθες Κυριακή ότι τρεις Ρώσοι απήχθησαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν.

«Το πλοίο Rio Mitong, που είχε δέσει στο λιμάνι του Μαλαμπό, δέχθηκε επίθεση από πειρατές που απήγαγαν έναν Ρώσο πολίτη, άλλοι δύο Ρώσοι τραυματίστηκαν», ανέφερε η πρεσβεία της Ρωσίας στο Καμερούν, ενώ στο «λιμάνι της πόλης Λουμπά, 40 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μαλαμπό, πειρατές επιτέθηκαν στο πλοίο Djibloho και απήγαγαν δύο Ρώσους οι οποίοι επέβαιναν σ’ αυτό».

Δεν έχει ακόμη υπάρξει καμία επικοινωνία από τους απαγωγείς, ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Καμερούν μέσω Facebook. «Οι πειρατές δεν έχουν διατυπώσει καμία απαίτηση μέχρι στιγμής. Η πρεσβεία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις Αρχές της Ισημερινής Γουινέας και τους αντιπροσώπους της πλοιοκτήτριας», διαβεβαίωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Sputnik, ο πέμπτος ναυτικός που απήχθη πιστεύεται ότι είναι υπήκοος Ουκρανίας.

Ο Κόλπος της Γουινέας, ο οποίος εκτείνεται από τις ακτές της Σενεγάλης ως αυτές της Ανγκόλας, περνώντας από αυτές της Νιγηρίας — ή κατά μήκος 5.700 χιλιομέτρων — έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε ορμητήριο πειρατών και στο νέο επίκεντρο των επιθέσεων αυτής της φύσης, με λεηλασίες πλοίων και απαγωγές για λύτρα.

Στην Γκαμπόν, που γειτονεύει με την Ισημερινή Γουινέα, έχουν καταγραφεί δύο τέτοιες επιθέσεις από την αρχή της χρονιάς, στη μία από τις οποίες απήχθησαν έξι ναυτικοί στα ανοικτά της Λιμπρβίλ, υπενθυμίζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ