Η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» ότι έγινε στόχος Ρώσων χάκερ το 2015 - «Θα προσπαθήσω να έχω καλές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά δεν το κάνει εύκολο»

Από το βήμα της ομοσπονδιακής Βουλής «Bundestag», η Καγκελάριος της Γερμανίας  Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι διαθέτει «ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία» ότι έγινε στόχος Ρώσων χάκερ το 2015, επιβεβαιώνοντας άρθρο του περιοδικού «Der Spiegel» που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

 Η ίδια τόνισε ότι «θα συνεχίσει να προσπαθεί να βελτιώσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία, ωστόσο η κυβερνοεπίθεση αυτή δεν κάνει κάτι τέτοιο πιο εύκολο».

 «Θα προσπαθήσω να έχω καλές σχέσεις με τη Ρωσία, διότι πιστεύω ότι υπάρχει κάθε λόγος να συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες, αλλά αυτό δεν το κάνει πιο εύκολο», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Γερμανίδα Καγκελάριος.

 Υποκλοπή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό

 Πριν από πέντε ημέρες, το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» είχε αποκαλύψει ότι Ρώσοι χάκερ υπέκλεψαν e-mails της Μέρκελ.

 Δίχως να κατονομάζει τις πηγές του, το γερμανικό περιοδικό ανέφερε ότι η υπηρεσία κατασκοπείας των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων (GRU) φέρεται να απέκτησε πολλά e-mails από το εκλογικό γραφείο της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, ύστερα από επίθεση χάκερ το 2015.

 Σύμφωνα με το επίμαχο δημοσίευμα, η ομοσπονδιακή αστυνομία και η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας στον κυβερνοχώρο μπόρεσαν να αναπαραστήσουν εν μέρει την επίθεση και διαπίστωσαν ότι στο στόχαστρο είχαν βρεθεί δύο διευθύνσεις e-mail του γραφείου της Μέρκελ. Οι διευθύνσεις αυτές περιείχαν αλληλογραφία μέσω e-mail από το 2012 έως το 2015.

 Το γερμανικό περιοδικό έγραφε ότι οι Ρώσοι χάκερ φαίνεται ότι κατάφεραν να αντιγράψουν τα μηνύματα email σε άλλον υπολογιστή και από τις δύο διευθύνσεις.

 Η γερμανική Βουλή ανακάλυψε ότι τα συστήματά της είχαν παραβιαστεί τον Μάιο του 2015 και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εισβολές συνεχίζονταν τουλάχιστον από τις αρχές του ίδιου έτους. Ήταν, ωστόσο, αδύνατο να προσδιοριστεί ποιες πληροφορίες είχαν κλαπεί.