Οι διαδηλώσεις εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού έφτασαν μέχρι τον Λευκό Οίκο. Το βράδυ της Κυριακής η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων(τοπική ώρα· το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τους New York Times, ο πρόεδρος Τραμπ φυγαδεύτηκε την Παρασκευή για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα σε υπόγειο καταφύγιο το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων. 

22737646


Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 40 πόλεις - Σε επιφυλακή η Εθνοφρουρά


Μετά τις νέες διαδηλώσεις στην Ουάσινγκτον επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας. Η δήμαρχος της πρωτεύουσας των ΗΠΑ, Μιούριελ Μπάουζερ διευκρίνισε μέσω Twitter πως η απαγόρευση θα ισχύσει από τις «23:00 της Κυριακής ως τις 06:00 της Δευτέρας», προσθέτοντας ότι έδωσε εντολή να αναπτυχθεί η Εθνοφρουρά στην πόλη για να ενισχύσει την αστυνομία.

Σε ακόμα 40 πόλεις έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία τη νύχτα, 5.000 μέλη της Εθνοφρουράς βρίσκονται σε 15 Πολιτείες και την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, ενώ άλλοι 2.000 είναι σε ετοιμότητα εφ’ όσον χρειαστεί.

22737645

Καθώς οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι υψηλόβαθμοι σύμβουλοί του δεν μπορούν να συμφωνήσουν στα επόμενα βήματα του Λευκού Οίκου για την αποκλιμάκωση της έντασης, μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ που κρατούνταν από έναν λευκό αστυνομικό.

Ο Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους ασκεί πιέσεις ώστε ο πρόεδρος Τραμπ να απευθύνει ένα επίσημο διάγγελμα προς το αμερικανικό έθνος για να δώσει έμφαση στην υποστήριξή του στην τήρηση του νόμου και της τάξης, αλλά και στους αστυνομικούς.

Παράλληλα, ο υποψήφιος του Δημοκρατικού κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, πήγε στον χώρο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μια από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εναντίον της αστυνομικής βαρβαρότητας που σαρώνουν τη χώρα και παρότρυνε τους διαδηλωτές να μην κάνουν χρήση βίας.

«Το να διαδηλώνεις εναντίον μιας τέτοιας βαρβαρότητας είναι σωστό και απαραίτητο. Είναι μια καθαρά αμερικανική αντίδραση. Όμως η πυρπόληση κοινοτήτων και οι ανώφελες καταστροφές δεν είναι» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ