Η κινεζική εταιρεία Huawei επιχείρησε να συγκαλύψει τις σχέσεις της με την εταιρεία Skycom που είχε προσπαθήσει να πουλήσει στο Ιράν εξοπλισμό υπολογιστών παραβιάζοντας τις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, αφού το Reuters αποκάλυψε στενές σχέσεις ανάμεσα στην Skycom και την οικονομική διευθύντρια του κινεζικού γίγαντα των τηλεπικοινωνιών το 2013, όπως αποκαλύπτουν εσωτερικά έγγραφα.

 Η Huawei ανέφερε σταθερά την Skycom ως ανεξάρτητο τοπικό συνεργάτη στο Ιράν. Τώρα όμως, έγγραφα στα οποία απέκτησε πρόσβαση το Reuters καταδεικνύουν ότι η κινεζική εταιρεία επί της ουσίας είχε τον έλεγχο της Skycom. Τα έγγραφα, που παρουσιάζει το Reuters για πρώτη φορά, είναι μέρος μόνο των εσωτερικών αρχείων που αφορούν τη συνεργασία Huawei-Skycom και περιλαμβάνουν υπομνήματα, επιστολές και συμφωνητικά.

 Σε ένα από τα έγγραφα περιγράφεται το πώς η Huawei επιχείρησε στις αρχές του 2013 να «διαχωριστεί» από την Skycom λόγω των ανησυχιών σχετικά με τις εμπορικές κυρώσεις στην Τεχεράνη. Με αυτόν τον στόχο, όπως φαίνεται από αυτό και άλλα έγγραφα, η Huawei έκανε μια σειρά κινήσεων – όπως να αντικαταστήσει τους διαχειριστές της Skycom, να κλείσει το γραφείο της Skycom στην Τεχεράνη και να δημιουργήσει μία άλλη επιχείρηση στο Ιράν που θα αναλάμβανε τα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων συμβόλαια της Skycom.

 Τα όσα αποκαλύπτουν αυτά τα έγγραφα θα μπορούσαν να στηρίξουν την πολύκροτη δίκη που επιδιώκουν οι αμερικανικές αρχές εναντίον της Huawei και της οικονομικής της διευθύντριας, Μενγκ Ουάνγκζου, η οποία είναι επίσης κόρη του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να πετύχουν την έκδοση της Μενγκ από τον Καναδά, όπου συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2018. Το καναδικό δικαστήριο αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η διαδικασία έκδοσης θα συνεχιστεί, απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της υπεράσπισης ότι οι αμερικανικές κατηγορίες κατά της Μενγκ δεν συνιστούν εγκλήματα στον Καναδά.

 Σύμφωνα με τις κατηγορίες των ΗΠΑ η Huawei και η Μενγκ συμμετείχαν σε απάτη προκειμένου να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν μέσω της Skycom. Το κατηγορητήριο υποστηρίζει ότι η Skycom ήταν «ανεπίσημη θυγατρική» της Huawei και όχι τοπικός συνεργάτης.

 Η Huawei και η Μενγκ έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες, αλλά τα νέα έγγραφα δυναμιτίζουν τους ισχυρισμούς της κινεζικής εταιρείας ότι η Skycom ήταν απλώς ένας συνεργάτης. Τα έγγραφα αφήνουν να φανεί μέρος του παρασκηνίου των όσων διαδραματίστηκαν στις δύο εταιρείες επί ιρανικού εδάφους πριν από επτά χρόνια και πόσο στενή ήταν η σύνδεση των δύο.

 Η Huawei αρνήθηκε να σχολιάσει αυτές τις αποκαλύψεις.

 Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δίνουν πολιτική χροιά σε οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, πράγμα που δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των κινεζικών ούτε των αμερικανικών επιχειρήσεων. «Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως την παράλογη καταστολή των κινεζικών επιχειρήσεων, μεταξύ των οποίων και η Huawei», ανέφερε, ενώ δεν δέχτηκε να σχολιάσει συγκεκριμένες ερωτήσεις επί του θέματος.