Την ανάγκη για αποκλιμάκωση στη Λιβύη υπογράμμισε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, κατά την καθημερινή ενημέρωση.

 Ο Πίτερ Στάνο τόνισε ότι «η πρόσφατη κλιμάκωση μέσω διακηρύξεων και ανακοινώσεων και η παρέμβαση εξωγενών παραγόντων στη Λιβύη είναι πηγή σημαντικής ανησυχίας» καλώντας για μείωση της έντασης.

 Παράλληλα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημείωσε αναφορικά με τι εξελίξεις στη Λιβύη, ότι »«οι διεθνείς παράγοντες που εμπλέκονται στη διαμάχη και ασκούν επιρροή πρέπει να εργαστούν προς την αποκλιμάκωση, την οποία και πρέπει να ενισχύσουν».

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη ζητά η Κομισιόν

 «Χρειάζεται άμεση παύση όλων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων», ανέφερε ο κ. Στάνο προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρξει προσήλωση στη διαπραγματευτική διαδικασία στη Λιβύη.

 Το κλίμα στη Λιβύη είναι εκρηκτικό με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Φαγιέζ αλ Σάρατζ στην Τρίπολη να απορρίπτει - με τις πλάτες της Τουρκίας – τις απειλές της Αιγύπτου για στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση που προωθήσει τις δυνάμεις της στη Σύρτη -κλειδί, μεταξύ άλλων, για τον έλεγχο μεγάλων φυσικών κοιτασμάτων πετρελαίου-.

 Ο πόλεμος λέξεων Τρίπολης-Καΐρου καταγράφεται δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για την κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία η ΚΕΣ έχει αρνηθεί να πάρει μέρος κι ενώ αναζητείται πολιτική λύση -με τη στήριξη και της Ελλάδας- στην κρίση.