Αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-22 τύπου stealth απογειώθηκαν το Σάββατο για να αναχαιτίσουν τέσσερα ρωσικά αναγνωριστικά αεροσκάφη κοντά στην Αλάσκα, ανακοίνωσαν η Βορειοαμερικανική Αεροπορική Αμυντική Διοίκηση (North American Aerospace Defense Command, or NORAD) και το αμερικανικό και καναδικό υπουργείο Άμυνας.

Η τελευταία αυτή αναχαίτιση των ρωσικών Tu-142s είναι η 10η στη σειρά των αναχαιτίσεων ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών που έγιναν φέτος κοντά στην Αλάσκα, ανακοίνωσε η Βορειοαμερικανική Αεροπορική Αμυντική Διοίκηση.

Τα ρωσικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ ή του Καναδά, ανακοίνωσε η Βορειοαμερικανική Αεροπορική Αμυντική Διοίκηση.

Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση 'Ελμεντορφ στην Αλάσκα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της NORAD, σμηναγός Κάμερον Χίλιερ.

Προ ημερών, το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε ότι αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν και συνόδευσαν τέσσερα ρωσικά βομβαρδιστικά που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα, κατά τη διάρκεια πτήσης ρουτίνας που πραγματοποιούσαν σε ουδέτερη Θάλασσα.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι τα βομβαρδιστικά Tupolev, Tu-95MS πραγματοποίησαν την διάρκειας 11 ωρών πτήση του, σύμφωνα με το Διεθνές δίκαιο. Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-22 Raptor συνόδευσαν τα ρωσικά βομβαρδιστικά σε διάφορες φάσεις της πτήσης.

Στα τέλη Μαΐου Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 και Su-30 αναχαίτισαν αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β, που πραγματοποιούσαν πτήση πάνω από ουδέτερη θάλασσα, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.