Οδηγία για το τι θα πρέπει να γίνει με τις αγιογραφίες στην Αγιά Σοφιά μετά την απόφαση Ερντογάν να την μετατρέψει σε τζαμί εξέδωσε την Τρίτη η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας (Diyanet).

Στην ανακοίνωση το εν λόγω θρησκευτικό όργανο ζητά οι αγιογραφίες να είναι καλυμμένες και πιο σκοτεινές κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων «με τα κατάλληλα μέσα».

Στην ίδια ανακοίνωση η Diyanet υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θρησκευτικό εμπόδιο» στο να είναι προσβάσιμο το «τζαμί» σε ώρες εκτός πρόσευχής καθώς και ότι «η ύπαρξη των αγιογραφιών δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».





Hurriyet για Αγία Σοφία: Οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό -Θα βγάζουν τα παπούτσια τους οι επισκέπτες


Υπενθυμίζεται ότι η τουρκική εφημερίδα Hurriyet είχε προαναγγείλει την κάλυψη των αγιογραφιών της Αγιάς Σοφιάς με ειδική τεχνολογία και φωτισμό. Συγκεκριμένα, όπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες οι οποίες θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής, ενώ στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος και να μην φαίνονται οι αγιογραφίες.

Νέες προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων

Η Τουρκία δεν θα κάνει βήμα πίσω στο θέμα της Αγίας Σοφίας είναι το μήνυμα που εκπέμπει στη διεθνή κοινότητα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, διαμηνύει ότι «η Αγία Σοφία ανήκει στην Τουρκία και κάθε σχέδιο που την αφορά, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής του καθεστώτος της, επαφίεται στην κυριαρχική δικαιοδοσία και μόνο της Τουρκίας». Για την Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει ότι μόνο μέσω διαλόγου και συνεργασίας θα τερματιστούν οι εντάσεις, υποστηρίζοντας προκλητικά ότι τα πρώτα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι η σύσταση ενός μηχανισμού συνεργασίας για τον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων».

Την ίδια ώρα ο τούρκος πρόεδρος δε διστάζει να… ξαναγράψει την ιστορία, με αναφορές στο Μωάμεθ τον Πορθητή που «ήταν παράλληλα ηγέτης και των Ορθοδόξων»