Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες. Έπειτα από μια μαραθώνια σύνοδο κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης που θα επιτρέψει στις οικονομίες τους να ξεπεράσουν το πλήγμα από την παγκόσμια πανδημία του κορονοϊού.

Χρειάστηκαν πάνω από τέσσερις ημέρες και νύχτες συνομιλιών, συχνά τεταμένων, ώστε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν ως προς τις λεπτομέρειες αυτού του γιγαντιαίου σχεδίου ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Deal!», ανήγγειλε μέσω Twitter στις 06:31 (ώρα Ελλάδας) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Περί «ιστορικής ημέρας για την Ευρώπη» μίλησε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Καρπός σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία του κορονοϊού.

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», συνόψισε η βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

Μητσοτάκης: Επιστρέφουμε από τις Βρυξέλλες με ένα πακέτο άνω των 70 δισ.

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία που επετεύχθη σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες για το ταμείο Ανάκαμψης μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός η ελληνική αντιπροσωπεία φεύγει από τις Βρυξέλλες με ένα συνολικό πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ. Από αυτά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, τα 19 δισ. αφορούν σε επιχορηγήσεις, τα 12 δισ. σε δάνεια και τα υπόλοιπα απο τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

«Η χώρα μας από την αρχή είχε ζητήσει μια μεγάλη και φιλόδοξη αντίδραση», είπε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας την επιστολή που είχε στείλει και με την οποία ζητούσε να τολμήσει η Ευρώπη να δανειστεί σε ευρωπαϊκό επιπεδο και να δώσει χρήματα στα κράτη μέλη.

«Τελικά πετύχαμε να έχουμε δρομολογήσει μια πολύ φιλόδοξη αντίδραση. Σήμερα η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε ο  Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα έχοντας κατακτήσει την αξιοπιστία της συμμετείχε ενεργά στο να συνδιαμορφώσουμε αποφάσεις», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός εξηγώντας ότι τα χρήματα που αφορούν τη χώρα μας θα εκταμιεύονται με όρους που θα είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ.

Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι «παρά τη μείωσή του, πετύχαμε την αύξηση των πόρων από το ταμείο συνοχής».

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σκορπίσουμε τα χρήματα με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να το σπαταλήσουμε. Θα στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για μια «μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα και την Ευρώπη να κάνει ένα βήμα μπροστά».

Όπως διευκρίνισε το ταμείο Ανάκαμψης θα εκταμιεύει πόρους για την επομενη εξαετία.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συμφωνίας ο πρωθυπουργός απάντησε αφενός ότι προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων και αφετέρου ότι «καμία χώρα χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση».

«Το τίμημα για να πείσουμε τις "φειδωλές" χώρες, είναι να πάρουν κάποιες επιστροφές», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος αναφερόμενος στο θέμα της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός είπε ότι το θέμα συζητήθηκε στην αρχή της Συνόδου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και όπως τόνισε το θέμα θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο του Σεπτεμβρίου.

Αναστασιάδης: Πάνω από 2,7 δισ. στην Κύπρο από το ΠΔΠ και το Σχέδιο Ανάκαμψης

"Εκφράζω την πλήρη ικανοποίησή μου, γιατί ύστερα από πολυήμερες και εντατικές διαπραγματεύσεις, η Κύπρος πέτυχε τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Σε σχετική ανάρτησή του, στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο ΠτΔ διευκρινίζει ότι μετά τη συμφωνία που επετεύχθη, η Κύπρος θα έχει την δυνατότητα να αντλήσει συνολικά ποσό πέραν των 2,7 δισ. ευρώ. Εκ τούτων, το ποσό των 1.451 δισ. θα αντληθεί από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ενώ το υπόλοιπο από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία και την προώθηση της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας. Λεπτομερής ανάλυση, αναφέρει, των κατανομών θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο στάδιο στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός των Οικονομικών.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος αναφέρεται και στην Τουρκία, "ενόψει της παραβατικής συμπεριφοράς της οποίας", όπως λέει, "και ύστερα από σχετική παρέμβασή μου, συμπεριλήφθηκε πρόνοια με βάση την οποία, η χρηματοδότηση τρίτων χωρών, συγκαταλεγομένης και της Τουρκίας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το Διεθνές Δίκαιο".


Μακρόν: Ιστορική ημέρα για την Ευρώπη

Ο Εμανουέλ Μακρόν μετά την ανάρτησή του στο twitter, για την «ιστορική ημέρα της Ευρώπης», έκανε δηλώσεις, δείχνοντας πως η συμφωνία δεν είναι... ακριβώς ότι περίμενε, αλλά δεν παύει να είναι θετικό πως τα βρήκαν οι 27 ηγέτες.

«Είναι ένας τέλειος μηχανισμός; Όχι, αλλά καταφέραμε να αλλάξουμε κάτι θεμελιώδες… που είναι να δανειζόμαστε από κοινού. Δεν υπάρχει τέλειος κόσμος αλλά καταφέραμε να κάνουμε πρόοδο»,είπε χαρακτηριστικά.

Μέρκελ: Χαρούμενη και ανακουφισμένη που φτάσαμε σε συμφωνία

Δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή της και η Ανγκελα Μέρκελ, για το αίσιο τέλος που είχαν οι διαπραγματεύσεις στην Σύνοδο Κορυφής. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, μετά τις ανακοινώσεις για συμφωνία των «27», δήλωνε «πολύ χαρούμενη» με την συμφωνία και «ανακουφισμένη» που οι 27 ηγέτες κατάφεραν να τα βρουν μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων. Η Μέρκελ τόνισε πως «σε κρίσιμους καιρούς απαιτούνται κρίσιμες προσπάθειες», τονίζοντας την υπερβολικά μεγάλη διάρκεια που είχε αυτή η Σύνοδος Κορυφής.

Επίσης, η Γερμανίδα Καγκελάριος σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις ήταν «πολύ δύσκολες» και ότι γνώριζε πως «θα είναι πρόκληση η όλη διαδικασία», όμως η συμφωνία αποτελεί «καλό σημάδι» για την Ευρώπη.

Το «ευχαριστώ» του Κουρτς στους «φειδωλούς»

Για νίκη της Αυστρίας έκανε λόγο ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ανάρτησε μία φωτογραφία με τους ηγέτες της Δανίας, της Σουηδίας και της Ολλανδίας.

«Μετά από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα καλό αποτέλεσμα για την Ευρώπη και την Αυστρία. Ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους και ειδικά τους frugals», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter.