Το μεγάλο επικοινωνιακό σόου του Ταγίπ Ερντογάν με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σχολίασαν στην εκπομπή «mini Καύσωνας» ο Ευάγγελος Βενέτης, Ισλαμολόγος και ο Βασίλης Πολίτης, υποναύαρχος ε.α.

Εκατοντάδες κόσμου έσπευσαν έξω απ’ την Αγιά Σοφιά με το πρώτο φως της μέρας. Άλλοι βρέθηκαν στην πλατεία, μπροστά απ’ την Αγία Σοφία από το βράδυ προκειμένου να προλάβουν να κρατήσουν χώρο για την πρωινή προσευχή.

Ο κ. Ευάγγελος Βενέτης, Ισλαμολόγος ανέφερε ότι «η Τουρκία επιδιώκει την όξυνση και καλώς η ελληνική πλευρά έδρασε προληπτικά».

Αναφορικά με την χρονική συγκυρία ο κ. Βενέτης συνέδεσε την επιλογή των Τούρκων να στείλουν το Όρους Ρέις στο Καστελόριζο, με τη Λιβύη και την πρόθεση της Αιγύπτου να αναμειχθεί ώστε να στηρίξει τον Χάφταρ, σε συνεργασία με την ενίσχυση των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Θέλοντας να δημιουργήσει μια όξυνση στο Αιγαίο θέλει να στείλει το μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι αυτά τα δύο σημεία είναι συγκοινωνούντα δοχεία και άρα πρέπει να κάνει πίσω».

Η σημερινή ημέρα για τους Τούρκους ισλαμηστές είναι πολύ σημαδιακή μέρα, σύμφωνα με τον κ. Βενέτη. «Η Τουρκία με ορόσημο το 2023 βαίνει προς μια μορφή ισλαμική δημοκρατίας, με θεοκρατική υφή, μια επιστροφή σε ένα Σουλτανάτο».

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η Τουρκία είναι διαιρεμένη στα δύο. «Ο μέσος Τούρκος δεν είναι απαραίτητα δυτικόφιλος είναι και ευσεβής μουσουλμάνος. Έχουμε το κομμάτι των αστικών κέντρων στο δυτικό μέρος της χώρας που είναι φιλοδυτικό, κεμαλικό. Και το άλλο κομμάτι που είναι στην Ανατολή, το οποίο είναι ισλαμικό».

Με τη σειρά του, ο Βασίλης Πολίτης, υποναύαρχος ε.α., υποστήριξε ότι ο Ερντογάν έχει σχέδιο. «Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι το 2023 που θα εορταστούν τα 100 χρόνια της μουσουλμανικής αδελφότητας, θα τα γιορτάσει στην Τρίπολη».

«Τα κάνει όλα με σχέδιο, αυτό που δεν μπορεί να χωνέψει ο Ερντογάν είναι ότι ο Κεμάλ έδιωξε τον τελευταίο αρχηγό του μουσουλμανικού κράτους. Θέλει να δώσει ένα διεθνικό μουσουλμανικό χαρακτήρα σήμερα».

Αντίστροφη μέτρηση για την μουσουλμανική προσευχή

Αναφορικά με το τελετουργικό, την διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ο κ. Βενέτης τόνισε ότι «θα είναι παρόντες οι δύο κορυφές του συστήματος του πολιτικοθρησκευτικού της Τουρκίας, θα είναι ο Πρόεδρος, όλη η πολιτική ελίτ της χώρας, προεξάρχοντος του Ερντογάν και του υπευθυνού θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας».

Θα πραγματοποιηθεί σήμερα ένα είδος εγκαινίων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. «Θα τελεστούν οι προσευχές. Κι αυτό που αναμένεται κατόπιν είναι ένας πολιτικός λόγος τον οποίο θα εκφωνίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, το κύρηγμα που εκφωνείται έχει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία». Ο Ερντογάν θα στείλει ένα μήνυμα διαλόγου πολιτισμών, θέτοντας τον διάλογο σε θρησκευτικό πλαίσιο.